Optus öppnar mobil forskning butik med Huawei

Optus har meddelat att det har gått Huawei för att utveckla en mobil och trådlös innovationscentrum i Sydney, i en rörelse som skulle kunna driva Telco utanför sin komfortzon.

De två företagen förväntar centrum för att vara i drift i augusti, och hävdar att ingenjörer kommer att arbeta på hela utvecklingscykler för produkter inom anläggningen, ta dem från idéstadiet fram till färdig för marknadsprodukter.

Paret förväntar sina respektive utvecklare att börja arbeta tillsammans i projekt inför öppnandet av centrum.

David Cannon, programchef för telekommunikation på IDC, anser att medan Huawei har en tillförlitlig meritlista i sin produktutveckling, “Optus behöver för att få något speciellt till bordet för att bli en riktig marknadsledare”.

Robin Simpson, forskningschef vid analysföretaget Gartner, sade Optus kan dra nytta av centrum. “Alla australiska aktörer går fundamentalt mot 3G. I Optus fall de har varit lite långsam, Telstra och Hutchinson är ränder framåt … det enda jag ser som måste ske är för Optus att påskynda lite, och jag tror att en center som detta kommer att hjälpa. ”

Däremot Simpson inte tror att det arbete som utförs i centrum kommer att leda till några betydande tekniska genombrott och kommer i stället att befästa den befintliga affärsrelationen mellan Huawei och Optus, som så småningom kan pressa priserna.

“Slutresultatet blir att Optus kommer att sluta med bättre infrastruktur och förmodligen bättre priser”, sade han och tillade att centret kommer att ge praktisk erfarenhet i ett forsknings- och utvecklingsmiljö för vissa Optus ingenjörer.

Optus Networks vd, Steve Christian, sade i ett uttalande att centret kommer att “bidra till att lösa kompetensbrist inom vår bransch”.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden