Nya M’sian minister inte förändra IKT planer

MALAYSIA – Förändringen av ministrar på väg Malaysias informations- och kommunikationsteknik är (IKT) industrin förväntas att kraftigt påverka branschen, men flera frågor måste åtgärdas för att säkerställa landets IT agenda stannar på rätt spår, säger industrin observatörer.

Premiärminister Abdullah Ahmad Badawi presenterade sitt nya kabinett line up 20 mars, efter landets allmänna val Mar. 8, som innehöll två nya ansikten i IKT-relaterade portföljer.

Den nya minister för ministeriet för vetenskap, teknologi och innovation (Mosti) är Maximus Ongkili, tidigare minister i statsrådets avdelning. Den nya chefen för ministeriet för energi, vatten och kommunikation är Shaziman Abu Mansor, som var biträdande minister i samma departement.

Raphael Phang, IDC: s Asien-Stillahavsområdet forskningschef för regeringen, sade de nya ansikten i ledningen väntas inte innebära stora förändringar till Malaysia ICT landskapet som genomförandet av sin nionde Malaysia Plan (9MP) har redan varit på gång sedan 2006. 9MP är regeringens femåriga plan beskriver sina planer på att driva landets ekonomiska utveckling, som omfattar IKT-initiativ som inkluderar datorisera regeringsprocesser och Multimedia Super Corridor.

Ministeriet kommer att fortsätta att genomföra de aktuella utvecklingsprojekt infrastruktur “Phang berättade webbplatsen Asien i en e-postintervju.” Detta är typiskt när det sker en förändring av det politiska ledarskapet.

Multimedia Development Corporation (mdec) VD Badlisham Ghazali sade ICT fortsatt positiv, eftersom den globala efterfrågan på produkter och tjänster kommer att fortsätta att utvecklas oberoende av föränderliga politiska trender.

Mdec är övertygad om båda ministrarna – Ongkili och Shaziman – kommer att fortsätta att stärka de pågående MSC Malaysia ansträngningar att omvandla landet till den digitala tidsåldern och en kunskapsbaserad ekonomi “Badlisham sade i en e-postintervju.

David Wong, ordförande i föreningen för datorer och multimediaindustrin i Malaysia (Pikom), sade Ongkili har “stor erfarenhet som statsråd samt inom vetenskap och teknik.”

Ongkili öppna tillvägagångssätt är lämpligt för Mosti, medan Shaziman är inte främmande för position och hans befordran garanterar kontinuitet för energi, vatten och kommunikation ministeriet “Wong sade i en e-postintervju.

Nya ministrar, ny beslutsamhet, en industri källa berättade webbplatsen Asien att medan utnämningar av nya ansikten är bra för Malaysias ICT-branschen, kommer den nyligen utsedda ministrar måste snabbt anpassa sig och utöva ett starkt ledarskap för att säkerställa landets IT agenda inte stall .

Utvecklingen inom teknikbaserade branscher kan bromsa kraftigt på grund av förlusten av momentum, sade en industri spelare, som talade till webbplatsen Asien på villkor av anonymitet.

Att leda dessa ministerier, kräver att du starkt ledarskap “, sade han.” Både före tidigare ministrar [från Mosti och energi, vatten och kommunikation] var villiga att ta risker och flytta agendor framåt med övertygelse. Det återstår att se om de nya ministrarna kommer att ha liknande egenskaper.

Han tillade att Mosti, i synnerhet, är en viktig tjänst som måste göra bra om regeringen menar allvar med sitt mål att omvandla Malaysia till kunskapsbaserad ekonomi.

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

Han konstaterade att ministeriet för energi, vatten och kommunikation kommer att behöva “operativt intensiv, effektiv och uppmärksam på praktiska detaljer frågor”. “Branschen förväntar sig en minister som kan hålla ögonen på bollen när det gäller alla frågor base-nivå, såsom god bredband bandbredd för att mildra överbelastning på nätet, och för att uppnå det till lägsta möjliga kostnad.

Enligt IDC: s Phang, för de första 100 dagarna i drift, bör de nya ministrarna fokusera på strategisk planering innan du flyttar in mot att genomföra tydliga, genomförbara taktiska planer.

Ministrarna måste samla all sin IT-expertis [både offentliga och privata] och granska nuvarande strategiska politik “, sade han.” Viktigast måste de utveckla en uppsättning av IKT fokuserar för att hjälpa dem att kartlägga utvecklingen av genomförandet av dessa planer.

IDC analytiker förväntas också att se en mer “öppen” upphandlingsprocessen i anbud statliga IKT, eftersom en sådan åtgärd kommer att sålla ut eventuella form av korruption.

Phang sa: “Vi hoppas att regeringen kommer att bedriva högre ansvarsskyldighet och öppenhet i projekt i de kommande åren.

Inte bara det, kommer sådana metoder också ge bättre möjligheter för utländska företag att delta i kommande IKT-projekt “, sade han

Projekt som tilldelas företag bör också hålla sig till strikta tidsgränser och leverans förväntningar så att de kommer att genomföras framgångsrikt, tillade han.

Pikom s Wong instämde, notera att förutom behovet av att vara mer öppen och transparent, behöver den malaysiska regeringen att ta itu med flera pågående industrin smärtpunkter.

Dessa, sade han, ingår att påskynda projektet tilldelning processen, adresse k-arbetare brist, öka exporten av IKT-produkter och tjänster, öka den inhemska direktinvesteringar, och växande lokala ikoner för att bli formidabla globala aktörer.

Regeringen bör sträva efter att göra IKT bidra med minst 10 procent av landets BNP (bruttonationalprodukt) av 2012 upp från nuvarande 7 procent “, sade han.

Edwin Yapp är en frilansande IT-skribent baserad i Malaysia.

Video: 3 tips för att anställa Millennials

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer