Hands-on med Raspberry Pi Zero

Hallon Pi Zero: så mycket mindre än räkningen det säljer för, Matt Richardson, när Raspberry Pi Zero tillkännagavs förra veckan, trodde jag att jag hade mycket liten chans att få en snar framtid.. Det var uppenbart för mig att denna underbara lilla dator skulle sälja som den ökända hotcakes, plus det faktum att de ges bort med MagPi tidningen på brittiska tidningskiosker innebar att oavsett initiala produktionskörning där hade skulle vara borta mycket, mycket snabbt.

Jag är mycket glad att säga att jag hade fel. Jag underskattade hur bra människor på Pi Foundation och planering, produktion, och gör allt mänskligt möjligt att tillfredsställa sina offentliga, och hur effektiv min schweiziska Raspberry Pi källa är. Jag kollade Pi-Shop.ch på torsdag, precis efter att ha läst meddelandet, och som väntat det sade Zero var inte i lager. Men på ett infall jag checkade igen fredag ​​morgon, och det visade sig att de var i lager! Hurra! Jag beställde en omedelbart, och antog att jag skulle ha det i dag (måndag). Men återigen, underskattade jag effektiviteten i schweiziska Pi-Shop.ch!

Hallon Pi har funnit sin väg in i hobby marknaden för datorer, men det är också mycket kapabel för andra företag och personligt bruk också. En extremt låg strömförbrukning, liten formfaktor, inget buller, solid state lagring, och andra funktioner gör det till en attraktiv lösning för en liten och lätt server.

Lördag morgon jag var ute på stan och plocka upp de sista leveranserna att förbereda Thanksgiving middag för en stor skara vänner. (Ja, jag vet lördag var inte Thanksgiving, men trots mer än 30 års försök, jag har ännu inte lyckats övertyga den schweiziska regeringen att göra torsdag en nationell helgdag.) När jag körde hem, jag dagdrömmer om hur trevligt det skulle vara om Zero hade kommit med posten medan jag var borta. Klart nonsens, eftersom jag inte beställa det förrän efter lunchtid på fredagen, men det fick mig att le att tänka på det.

Sen fick jag hem, och paketet var i brevlådan! Zowie! Jag måste ha sett ut som en dåre hoppar upp och ner på uppfarten … hur kunde de även ha blivit som levererades, och Swiss Post fått den levererad, så snabbt? Jag visste inte ens beställa uttryckliga eller annan särskild leverans, var det bara normala “A” inlägg!

Jag gick i huset alla glada, min partner ganska mycket tog det klivet (hon har vant sig att leva med någon som är ganska excentrisk efter alla dessa år), men det fanns också en annan fantastisk ung kvinna som var med oss ​​för tacksägelse helgen, och hon var mycket förvirrad. När jag berättade för henne att jag var glad att jag hade fått en Raspberry Pi, hon trodde att det var en annan dessert för Thanksgiving middag.

Naturligtvis, med alla festligheter jag inte har nästan tillräckligt med tid under helgen för att prova Zero, men jag fick åtminstone komma igång med det, så här är min första rapport.

Raspberry Pi Zero Vad jag faktiskt fick var en Raspberry Pi Zero och två kabeladaptrar – mini-HDMI och mikro-USB, till en kostnad av knappt 20 schweiziska franc. Det är lite av en markering från listan i Raspberry Pi Swag Store, men det är i det typiska området – välkommen till Schweiz, där ingenting är billigt.

Jag beställde också en officiell Raspberry Pi WiFi Dongle och en ny Kensington 8GB micro SD-kort med adapter. Jag har inte försökt att särskild wi-fi dongle innan, så jag kommer att vara intresserad av att se hur det fungerar och hur bra det går med olika andra Linux-distributioner. Jag har en bra bit av erfarenhet med att Kensington kort, dock, och jag har varit mycket nöjd med det. Det är en klass 10-enhet, så det är snabbt och adaptrarna gör det enkelt att ansluta till vad andra system som jag kanske vill använda för att läsa / skriva / format / initiera eller vad som helst.

Vad är inte i paketet, naturligtvis, är någon form av ett fall för Zero – det är så nytt att ingen finns ännu. Jag antar att det blir några, mycket snart. Jag har sett några anteckningar om tidig / enkel klar plast täcker redan. Vad jag kan säga om detta är att Zero har samma intelligent design som B + och 2 har, pluggar och kontakter är i jämnhöjd med kanterna av brädet, så det kommer inte att ta en särskilt speciell eller komplicerade fall att gå runt Det.

Även efter att ha läst meddelandet, tittade på bilderna, och jämförde måtten till övriga Hallon Pi enheter jag har, jag var fortfarande inte beredd för hur liten denna sak är. Det är bara små. Häpnadsväckande. Det gör dig att fnissa som en idiot när du håller den i handen. Tja, har det den effekten på mig i alla fall. Jag menar, kom igen, egentligen? Den har två chips! Två! För en kille som kan minnas lödning enskilda transistorer på ett kretskort för olika Heathkit enheter, är det alldeles för konstig.

Det har exakt fyra kontakter. En mini-HDMI (för displayen, duh), två mikro-USB och en micro-SD-kortplats. Det är allt. En micro-SD kommer att användas för strömförsörjning, som kan vara en normal smartphone nätadaptern om du vill (ledsen iPhone ägare …), den andra kommer naturligtvis att behöva gå till en extern USB-hubb. Hmmm. Jag har en Pi USB-hubb, jag undrar om jag kan använda det till både makt Zero och ger USB expansion. Förmodligen. så … OK, som går på toppen av listan över saker att testa.

Tålamod är inte en av mina dygder. I stället för att förbereda den nya SD-kort, beslutade jag att bara stjäla en från en av mina befintliga Pi system. Jag dök en av min B +, gled den in Zero, ansluten displayen, makt och Logitech Unifying-mottagare för ett trådlöst tangentbord och mus, och bytte den. En liten lysdiod på Zero började blinka … och det var det. Ingenting på konsolen. Råttor.

Ok, kanske det har att vara på ett SD-kort konfigurerad för en Pi 2. Jag dök kortet ur min Pi 2, lägga den i, slås på strömmen igen. Ingenting. Exakt samma, bara den ensamme lysdiod på Zero blinkar långsamt. Dubbla råttor!

Ok, tid för en två-stegs omorganisation. Steg ett, kom ihåg att en ny NOOBS bild dök upp på Raspberry Pi nedladdningar en vecka eller så sedan, med ingen förklaring ännu. De gör sällan något utan anledning, så kanske detta nya Pi var orsaken till det. Så börja ladda ner den nya NOOBS bilden och använda den för att initiera nya micro-SD-kort. Så mycket för otålighet.

Raspberry Pi: 11 skäl till varför det är den perfekta liten server

Hallon Pi Zero är en liten $ 5 programmerbar dator med jätte potential, Raspberry Pi kommer nu att bygga dig en skräddarsydd modell (så länge du köper 3000), Denna officiella pekskärm kan förvandla din Raspberry Pi till en tablett

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Steg två, kolla på nätet för att se om någon annan har detta problem. Japp, de är. Det verkar vara lite inkonsekvent, vissa människor rapporterar att befintliga SD-kort behöver bara några relativt små ändringar, men den allmänna uppfattningen verkar vara att initiera ett nytt kort från den senaste NOOBS bilden är rätt väg att gå, och definitivt löser detta problem.

Med den nya SD-kortet förberett, och en respektabel antal böner sagt, jag försökte igen … och Usch! Det fungerar!

Slutligen, för i dag, kommer den tråkiga delen. Det ser ut och fungerar normalt. Precis som mina andra Hallon Pi system. Inte så snabbt som Pi 2, men det känns lite snabbare än B +. Det kan vara bara min egen önsketänkande, eftersom det inte är en enorm skillnad.

Så, är fas ett görs. Det körs. Fas två kommer senare i veckan, när jag har haft några dagar att prova det. Jag kommer att försöka olika saker, jämför den med B, B + och 2, och i allmänhet få en känsla för det, och jag kommer lägga fler visningar senare i veckan.

Raspberry Pi

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows