NBN: Fiber till världen

Oberoende MP Tony Windsor sade bekant i beslutar att stödja premiärminister Julia Gillard i att bilda en minoritetsregering under 2010 att “du gör det en gång, du gör det rätt, och du gör det med fiber”. Efter koalitionens nederlag, nytillträdd Shadow kommunikationsminister Malcolm Turnbull anges att bevisa att göra det med fiber var inte hur resten av världen faktiskt leverera bättre bredband.

Det är sant att Australiens National Broadband Network (NBN) är som ingen annan projekt i världen, men inget bredband investering i ett och samma land är densamma.

Det finns många faktorer som avgör varför ett företag eller regering beslutar att flytta bort från ett kopparnätet till en fibernät. Alla har samma grundläggande premiss som ligger till grund det: Ge snabbare Internettjänster för allmänheten för att ge dem möjlighet att göra mer saker på nätet som inte har varit möjligt med befintliga nätverk på plats.

Och oavsett om det är fiber till lokalen (FTTP) eller fiber till noden (FTTN), kan du hitta nästan alla slags större fiber nätinstallation som förekommer i många länder över hela världen.

Vissa backas upp av regeringar, vissa finansieras via den privata sektorn, och en del är en blandning av de två. Skälen varierar, och för alla de skillnader som Australien AU $ 37,4 miljarder nätverk har med resten av världen, det finns många välkända skäl till varför regeringar och företag har drivit för snabbare bredband.

Metoden kommer oftast ner till en faktor: den ekonomi. Australien ambitiösa NBN tillkännagavs i djupet av den globala finanskrisen, när de offentliga investeringarna för att bygga infrastruktur sågs som ett bra sätt att vända ekonomin runt. I många länder har dock regeringar och företag valt vad de uppfattar som det billigaste alternativet för att få så höga hastigheter som de kan ut till så många människor som möjligt, samtidigt som fortfarande gör det kommersiellt gångbara.

FTTN eller fiber till skåpet (FTTC) handlar om att ersätta kopparnätet fram till en viss punkt, antingen på varje gata genom ett skåp eller vid en punkt upp till ett par kilometer från varje lokaler. Därifrån de befintliga kopparledningar som går från skåpet eller nod används för att tillhandahålla VDSL bredbandstjänster till varje lokaler.

Även om hastigheten på koppar är begränsad i jämförelse med fibrer, baserat på avståndet från noden eller skåp till varje lokaler, är uppgraderingen avsevärt billigare på kort sikt, eftersom den inte kräver installation av en ny fiberlinje in i varje lokaler. Av denna anledning, kan uppgraderingen också ta betydligt mindre tid att slutföra.

Hastigheter räckvidd upp till maximalt 80 megabit per sekund (Mbps) nedåt, beroende på längden och kvaliteten på kopparledningen. Någonstans längre än 300 meter från skåpet eller noden ser en massiv minskning i hastighet.

En ny metod för att få ännu högre hastigheter över koppar, känd som vectoring, skär ner bruset på kopparledningen, vilket gör att de högre nedladdningshastigheter på över 100 Mbps med uppladdningshastigheter på upp till 40Mbps. Ett antal operatörer har förbundit sig att införa vektorisering.

Generellt över hela världen, utplaceringen av FTTN har gjorts av ägaren av nätverket, och det är allmänt drivs med bara en leverantör på nätet. Införandet av vectoring gör det svårare att ha en öppen tillgång grossist nätverk på det sätt det görs i dag, med Telco tillgång till kopparledningen och sätta sin egen utrustning i utbyte. Alcatel-Lucent har sagt att det är möjligt att grossist en bitströmstjänst direkt från ägaren av nätet, liknande hur NBN Co grossist sin fiberprodukt idag.

FTTP innebär fiber vid varje steg på vägen, från lokaler till nätverkskärnan. Detta kan uppnås antingen med en direkt fiber för varje anslutning eller ett passivt optiskt nät som delar anslutningar genom användningen av en delare vid någon punkt inom det område, som NBN Co har rullat ut med sin Gigabit Passive Optical Network (GPON). Hastigheterna som erbjuds över FTTP är mycket högre än något på kopparnätet, och kan resa en mycket större avstånd. Högre hastigheter ständigt trycks ut på fibern varje dag. Tjänster tillgängliga för slutanvändare för närvarande sitter på högst 1 gigabit per sekund (Gbps).

Båda typerna av nätverk är vanliga över hela världen. Nätverksleverantör jätte Alcatel-Lucent berättade webbplats som det har levererat utrustning till mer än 100 FTTP nätverk över hela världen, inklusive Verizon, France Telecom, China Unicom och China Telecom. Det har också arbetat på mer än 80 FTTN VDSL2 installationer med företag som Telecom NZ, Telmex, AT & T, SK Telecom och KPN. Alcatel-Lucent är distribuerar vectoring med Belgacom och Telekom Austria.

Projekt: Fiber till lokalerna, trådlös och satellit, området: 7,692,000km 2, Befolkning: 22.600.000; Lokaler som ska skickas: 12,2 miljoner lokaler på fiber med 2021, 1 miljon omfattas av fasta trådlösa och satellittjänster, Procent: 100 procent : 93 procent av fiber, 4 procent av fasta trådlösa, 3 procent via satellit, Kostnad: AU $ 37,4 miljarder investeringar som skall betalas ut 2040, regeringen / privat / mix: statsobligationer med en minoritet av medel för att komma från privata investeringar

Kinesiska nätverk jätte Huawei sade webbplatsen har valts för att rulla ut ett antal nationella nätverk över hela världen, däribland BT blandade nätverk, Singapores FTTP nätverk, Telekom Brunei FTTP nätverk, Nya Zeelands FTTP nätverk och Malaysias FTTP nätverk.

En av de främsta invändningarna mot att rapportera om NBN från Shadow kommunikationsminister Malcolm Turnbull är att Australien projekt inte har jämförts med vad som händer i resten av världen. I denna funktion anger webbplats för att jämföra och kontrastera NBN till näten rullas ut i Nya Zeeland, Storbritannien, USA och Kanada.

Men först måste vi titta på där debatten började i Australien.

Innehåll

Australien, Kanada, Storbritannien, USA, Nya Zeeland, Sinagpore, Nya Kaledonien

Projekt: Fiber till skåpet och fiber till lokaler, Yta: 242.910 km 2, Befolkning: 62 miljoner; Lokaler som ska skickas: 19 miljoner; Procent: 66 procent; Kostnad: 2,5 £ miljarder (AU $ 3,6 miljarder), Government / privat / mix: Privat

nätverkstyper

Australien, Kanada, Storbritannien, USA, Nya Zeeland, Sinagpore, Nya Kaledonien

Australien

Läs mer: Fiber runt om i världen

Projekt: Fiber till lokaler, trådlös och satellit

Område: 7,692,000km 2

Befolkning: 22.600.000

Lokaler som ska skickas: 12,2 miljoner lokaler på fiber med 2021, 1 miljon omfattas av fasta trådlösa och satellittjänster

: 100 procent: 93 procent av fiber, 4 procent av fasta trådlösa, 3 procent via satellit

Kostnad: AU $ 37,4 miljarder investeringar som skall betalas ut 2040

Regeringen / privat / mix: statsobligationer med en minoritet av medel för att komma från privata investeringar

Arbeiderpartiet gick till 2007 federala val med en AU $ 4,7 miljarder politik för en fiber-to-the-nod bredbandsnät för 98 procent av Australien. Men när det kom till regeringen, det tog mer än ett år av diskussioner om förslag med branschen innan slutligen avvisa alla förslag till förmån för NBN politik meddelade den 7 april 2009. Denna politik var för en AU $ 42 miljarder grossist, fiber- to-the-lokaler nätverk som skulle nå 90 procent av befolkningen.

Policyn kom i djupet av den globala finanskrisen, och en period av topp antipati mellan Telstra och regeringen. Telstra, som ursprungligen ägdes av den australiska regeringen, behöll kopparaccessnätet när det privatiserades under 1990-talet. Telstra var inte bara de bästa förutsättningarna för att få sitt nät uppgraderas, men också för att hjälpa regeringen att uppnå sina politiska mål. Företaget hade tidigare försökt att få Howard regeringen att investera i en FTTN uppgradering under 2006, men under 2008, då Rudd regeringen sökt förslag till bredband plan, Telstra, enligt vd Sol Trujillo, inte uppfyller regeringens krav på förslaget och regeringen slutligen bestämde sig för att gå vidare med full fiber-to-the-lokaler NBN.

Sedan 2009 tillkännagivandet, politik, har förändrats till att bli en AU $ 37,4 miljarder nätverk, med 93 procent av befolkningen som omfattas av fiber, 4 procent av fast trådlös long-term evolution (LTE) nät, och tre procent täckt av satellittjänster .

NBN Co inrättades av regeringen för att konstruera, upprätta och driva nätverket som en grossist operatör, med tanke på att en 7 procent avkastning på nätet för att slutligen betala av regeringens satsning. Tillsammans med regeringen, NBN Co, som förhandlats fram med Telstra, under mer regeringsvänliga ledning VD David Thodey att strukturellt separera sina grossist- och slutkunds armar, ledningar och rör leasing till NBN Co för sitt nätverk, och överföra kunder från kopparnätet på NBN för ett sammanlagt värde av AU $ 11 miljarder kronor.

Enligt affären kommer Telstra också sluta använda sin hybridfiberkoaxial (HFC) nätverk för att leverera bredband i Sydney och Melbourne. Optus är också inställd på att ta emot AU $ 800.000.000 att avveckla sin egen HFC-nät.

För att säkerställa lönsamheten för det nationella nätet, i samband med att köpa ut Telstra och Optus kunder, regeringen, antagit ny lagstiftning, för att säkerställa nya nätverk som skulle ge jämförbara bredbandstjänster till NBN kunde inte rullas ut om de erbjuds liknande grossisttillträde till deras nät. Det innebär att företagen inte kan rikta lönsamma områden, liksom innerstaden Sydney eller Melbourne, och rulla ut ett nytt nätverk som kan underskrida NBN på priset.

NBN erbjuder en rad hastighetsnivåer på fibernätet: 12Mbps ner och 1 Mbps upp, 25Mbps ner och 10Mbps upp, 50Mbps ner och 20Mbps upp och 100Mbps ner och 40Mbps upp.

I slutet av december 2012 hade nätverket passerade 339,700 lokaler, med totalt 34.500 aktiva tjänster. De allra flesta lokaler hittills omfattas av satellittjänster, med 250.000 täckt och 23,100 med hjälp av satellit. Det finns 17.300 lokaler som kan komma med fast trådlösa tjänster, med 1000 aktiva tjänster och 72,400 lokaler som kan få fibertjänster, med 10.400 aktiva tjänster.

Det finns cirka 40 leverantörer detaljhandelstjänster (regionstrategidokumenten) kan erbjuda anslutningar till NBN, och, planer börjar från AU $ 29,95, och gå upp till AU $ 164,95.

Byggandet av nätverket har varit långsam, och nu senast företaget avslöjade det var, tre månader försenat, på grund av problem med byggföretag som inte använder antalet arbetare som krävs så snabbt som behövdes. NBN Co har sagt att det skulle ta igen den tid genom att upprätthålla sin topp årstakt på över 6000 lokaler passerade per dag under längre tid än vad som ursprungligen planerats. Nätverket beräknas vara klar i mitten av 2021 om det går till slut.

Den federala oppositionen mot projektets omfattning, anger att ett FTTN nätverk skulle vara mer kostnadseffektivt och avslutade snabbare än Labor s NBN. Om Liberal-nationella koalition vinner federala val den 14 september, är det osannolikt att NBN projektet kommer att finnas kvar i dess nuvarande skick.

Shadow kommunikationsminister Malcolm Turnbull har ännu inte släppt sitt politik i sin helhet, men han har sagt att det skulle likna fiber-to-the-skåpet utrullningen pågår i Storbritannien.

Projekt: Fiber till skåpet och fiber till lokalen

Projekt: Fiber till lokalerna med en del fiber till skåpet och trådlösa komponenter, Yta: 268.021 km 2, Befolkning: 4.500.000; Lokaler som ska skickas: 1,35 miljoner fiber till lokaler, Procent: 75 procent för fiber, 97,8 procent i totalt inklusive trådlöst och fiber till skåpet, Kostnad: NZ $ 1,5 miljarder kronor (AU $ 1,2 miljarder euro) från regeringen för fiber till vara “åtminstone motsvaras av den privata sektorn”, NZ $ 300.000.000 (AU $ 238.000.000) för regionala områden, regering / privat / mix: Offentlig-privat partnerskap med fyra företag

Yta: 242.910 km 2

Folkmängd: 62 miljoner

Lokaler som ska skickas: 19 miljoner

Procent: 66 procent

Storbritannien

Läs mer: Fiber runt om i världen

Kostnad: 2,5 £ miljarder (AU $ 3,6 miljarder)

Regeringen / privat / mix: Privat

Openreach, grossist infrastruktur arm brittisk telco jätten BT, spenderar 2,5 £ miljarder att rulla ut 3 miljoner kilometer fiber och 50.000 nya skåp för en fiber-to-the-skåpet och fiber-to-the-lokaler öppet tillträde regleras grossist nätverk som kommer att slutföras i mitten av 2014. Det kommer att betjäna 19 miljoner lokaler, cirka två tredjedelar av den brittiska, och nätverket har redan 1,4 miljoner aktiva tjänster över 50 Internet Service Providers (ISP), inklusive de tre stora: BT, Talktalk och Sky.

Som talar till webbplatsen, Opeanreach chef för nätinvesteringar, Mike Galvin, sade att BT inte skulle ha kunnat motivera kostnaden för utbyggnaden fiber till lokaler över hela Storbritannien.

“Fiber till skåpet är betydligt billigare. Det varierar från plats till plats, men i industriområden, är det normalt fyra gånger billigare, kanske ännu mer”, sade han.

Vi skulle inte ha ett business case för att göra det om vi gjorde fiber till lokaler, helt enkelt på grund av den extra kostnaden. Även när det är, är det en långsiktig investering med avkastning i mitten av tonåren år.

Fiber till skåpet har gjort utplaceringen möjligt, som en icke-subventionerad distribution.

Galvin betonade att fiber till hemmet är bäst för nya tomter, men sade att ett skåp utplacering på högst 1 km från varje lokaler minskar avsevärt ned på kostnaderna för utbyggnaden, och gör det rulla ut mycket snabbare. Bolaget är för närvarande passerar över 100.000 lokaler per vecka.

“Fiber till skåpet har gjort utplaceringen möjligt, som en icke-subventionerad distribution.” – Mike Galvin

“Det finns ett mycket starkt argument som säger fiber till skåpet är en minimi störning teknik, och om du utrusta en stad som New York eller London, du är inte behöva gräva upp massor av gator och göra en hel del retro fit arbete “, sade han.

Nya Zeeland

Australien, Kanada, Storbritannien, USA, Nya Zeeland, Sinagpore, Nya Kaledonien

Projekt: Fiber till noden med trådlösa komponent, Yta: 9.827.000 km2, Befolkning: 314 miljoner; Lokaler som ska skickas: 16,3 miljoner av AT & T, Täckning: 22 stater för AT & T: Alabama, Arkansas, Kalifornien, Connecticut, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Missouri, Nevada, North Carolina, Ohio, Oklahoma, South Carolina, Tennessee, Texas, och Wisconsin; Kostnad: uppgraderingar VDSL2 att kosta 14 US $ miljarder kronor (AU $ 13,4 miljarder euro), totala investeringen US $ 98 miljarder kronor (AU $ 94 miljarder euro), regeringen / privat / mix: privat

Läs mer: Fiber runt om i världen

Förenta staterna

Läs mer: Fiber runt om i världen

kanada

Läs mer: Fiber runt om i världen

Vad det alla medel

Det är något som kan överlagras på det aktuella nätverket, så det är en mycket mer tillförlitlig och snabbare driftsättning.

Den effekt som krävs för varje skåp är ungefär hälften av vad som krävs för DSL-tjänster i dag, och varje skåp kommer med en batteribackup och larm.

Galvin sade att nätverket har potential för en mycket mer utveckling, och medan hastigheter finns för närvarande högst cirka 80Mbps ner och 20Mbps upp, är företaget testar vectoring, som skulle se hastigheterna ökar dramatiskt. Galvin sade vectoring skulle sannolikt sättas i nätverket senare under 2013.

“Vi ser vectoring som en av hörnstenen teknik framöver som kommer att bygga ut kapaciteten och livslängden på fiber-to-the-skåp produkt”, säger han.

En av de största kritiken mot en fiber-to-the-skåpet utbyggnaden är att den använder äldre kopparledningar till de lokaler som ofta beskrivs som att vara alltför gammal eller skadade att vara användbar för höghastighetsbredband. Galvin avvisade detta förslag.

“Det är inte vår erfarenhet. Jag kan inte kommentera vad den australiska lokala nätverket är, men en hel del av vårt nätverk går tillbaka till den stora expansionen i telefonitjänster i 50-talet och 60-talet, och att nätet är mycket bra för bär dessa signaler “, sade han.

Medan koppar har en tillgång livslängd på 30 år för telekommunikationsföretag, Galvin sade att det kan fortsätta att användas långt efter det.

“Det betyder inte att efter 30 år och en dag, det slutar att fungera. Vi har koppar i vårt nätverk som går tillbaka till 1920-talet, och det är absolut perfekt”, sade han.

Ålder är inte nödvändigtvis en guide. Det beror på hur väl nätverket har upprätthållits, hur väl det har tittat efter, och kvaliteten på de ursprungliga anläggningarna.

Men inte alla har kommit överens med BT: s strategi.

Tidigare denna månad, den högsta techology tjänsteman en brittisk ISP Timico, Trefor Davies, enligt uppgift hade problem med sin egen anslutning till nätverket uppnå endast 6Mbps hastigheter, och det var först efter en tekniker kom och undersökte hans kopparledning, att det konstaterades att linjen från telegraf pol till sin premiss hade deteoriated och behövde bytas ut.

I mars förra året, bolagets tidigare CTO Dr Peter Cochrane (PDF) sade att FTTC var “en av de största misstag mänskligheten har gjort”.

“Det knyter en knut på kabeln i fråga om bandbredd och medför stora otillförlitlig risker”, sade han.

Antalet ett fel problem med koppar är vatteninträngning. Fiber bryr sig inte om vatten. Felnivån i ett optiskt nätverk går ner mycket låg. Du kan minska bemanning, byggnader, strömförbrukning och allt.

Cochrane medgav att de flesta av kostnaden i att gå till fiber-to-the-premissen var i anläggningsbyggandet att bygga gropar och kanaler till varje premiss, och han föreslog den brittiska regeringen skulle kunna finansiera en del av de mindre bygg spelarna att öka konkurrensen och sänka priserna för BT att gå till premissen.

“Det betyder inte att efter 30 år och en dag, det slutar att fungera. Vi har koppar i vårt nätverk som går tillbaka till 1920-talet, och det är helt perfekt.” – Mike Galvin

Kunder som är på BT: s nät via ett skåp men vill att hela fiberanslutning kan betala för privilegiet. Openreach närvarande testar en användare betalar systemet, men Galvin sade att anslutningskostnaden inte är billig, och användarna kan förvänta sig att betala upp till £ 3500 för installation av en komplett fiberanslutning som skulle ge nedladdningshastigheter på upp till 330Mbps .

Priserna med BT start vid 29 £ pounds per månad för ett 38Mbps tjänst med 40GB månatliga användning upp till £ 37 per månad på en 76Mbps tjänst med obegränsad data. Sky erbjuder en £ 34,50 per månad plan för obegränsad dataanvändning.

Galvin sade att nyckeln till nätverkets framgång är dess hastighet driftsättning.

“Det har varit den snabbaste utbyggnaden var som helst i världen. Det kommer delvis med den teknik vi använder, men dels för att vi kör en produktionslinje”, sade han.

“Vi tror att det är hemligheten till framgång. Affärsmässigt har det varit en framgång, liksom. För kommersiella användningen, det finns ingen statsbidrag, har vi gjort det i en reglerad miljö, har vi ett öppet nätverk, och vi ve hade framgång med det “, sade han.

En andra initiativ för att täcka den återstående tredjedelen av lokaler som inte omfattas av Openreach lansering subventioneras av kommuner samt den brittiska regeringen och Europeiska unionen. Det finns cirka 35 projekt, och BT har vunnit alla buden hittills.

Projekt: Fiber till lokalerna med en del fiber till skåpet och trådlös komponent

Yta: 268.021 km 2

Befolkning: 4.500.000

Lokaler som ska skickas: 1,35 miljoner fiber till lokalen

Procent: 75 procent för fiber, 97,8 procent totalt inklusive trådlöst och fiber till skåpet

Kostnad: NZ $ 1,5 miljarder kronor (AU $ 1,2 miljarder euro) från regeringen för fiber till vara “åtminstone motsvaras av den privata sektorn”, NZ $ 300.000.000 (AU $ 238.000.000) för regionala områden

Regeringen / privat / mix: Offentlig-privat partnerskap med fyra företag

Australien granne över Tasman, Nya Zeeland, investerar NZ $ 1,5 miljarder med den privata sektorn att “åtminstone match” att investeringar för att rulla ut en öppen fiberaccess-to-the-lokaler nätverk till 33 städer som representerar 75 procent av landets 4.500.000 invånare år 2019.

Det tillkännagavs först som en del av valkampanjen av den konservativa-lutande National Party, som leds av nu premiärminister John Key 2008. I februari 2009, redan innan Australien hade aviserat sin egen fiber-to-the-lokaler utbyggnad, sedan -Communications minister Steven Joyce förklarade varför en fiber-to-the-lokaler nätverk behövdes i Nya Zeeland.

“De flesta av oss är fortfarande beroende av koppar att koppla upp oss med huvud fibernät. Medan koppar skäreggen 10 år sedan, är det en Morris Minor jämfört med Ferrari fiber vi behöver för att konkurrera. Koppar har gått mycket bra, men det kan inte bära den mängd data vid rätt hastighet till service internet program som vi kommer att lita på “, sade han.

De datamängder och den hastighet som koppar kan bära den på är bara inte ens kan jämföras med fiber. Det råder ingen tvekan i mitt sinne att framtiden för bredband kommer att innebära att ersätta koppar med fiber.

Utbyggnaden görs som ett offentligt-privat partnerskap som leds av det statliga Crown Fibre i samband med Northpower, Ultra Fibre, Aktivera tjänster, och Chorus. Den senare, en separerad enhet från Telecom Nya Zeeland, får lejonparten av utbyggnaden på 69,4 procent.

Förklarar regeringens beslut om att investera i projektet redan 2009, Joyce sade Nya Zeelands ekonomi stod att göra mellan 2,4 NZ $ miljarder och 4,4 NZ $ miljarder dollar per år i bidrag, och landet hade inte råd att vänta för privata investeringar för att ersätta kopparnätet.

“Vänster till marknaden, kan byte av huvuddelen av kopparaccessnätet med fiber ta lång tid, kanske mer än 30 år. Som ett land, kan vi inte råd att vänta så länge”, sade han.

Fokus har varit på skolor, företag, sjukhus och Greenfields platser från början, och det förväntas att nätverket kommer att passera 1,2 miljoner lokaler 2019. Till skillnad från NBN, där utbyggnaden riktar storstadsområden och avlägsna områden, är Nya Zeeland inriktningsområden hög efterfrågan, eller där det är hög densitet och regeringen kan bygga vidare på befintliga nätverk.

Från vänster till marknaden, kan byte av huvuddelen av kopparaccessnätet med fiber ta lång tid, kanske mer än 30 år. Som ett land, kan vi inte råd att vänta så länge, -. Steven Joyce

Grossistpriser som erbjuds på nätet sätts av Crown Fibre. Omkring 50 internetleverantörer har anmält sig för att erbjuda tjänster över nätet, och början av detaljhandeln prissättning planer på nätet sträcker sig från NZ $ 69 till NZ $ 229.

Nya Zeeland har färre nivåer för planer på fibern jämfört med Australien. Bara två som erbjuds just nu: 30 Mbps ner och 10Mbps upp, eller 100Mbps ner och 50Mbps upp.

Upptagnings i nätverket har i allmänhet varit långsam i Nya Zeeland. I slutet av december 2012 hade 131,366 lokaler passerats, med totalt 3.806 användare tar upp tjänster så långt. Att ha fibern rullas ut till en lokal, det finns ingen kostnad om lokalerna är 200 meter eller mindre från trottoarkanten. Det var ursprungligen en avgift på över 15 meter från trottoarkanten, men förlängdes till priset av NZ $ 20 miljoner dollar i syfte att få fler kunder att anmäla sig till fibertjänster.

Regeringen har en separat NZ $ 300.000.000 för regional Nya Zeeland att rulla ut fiber till skolor, samt ha Vodafone Nya Zeeland uppgradering och bygga fler mobilmaster och för Chorus att rulla ut fiber till skåpet på landsbygden, som erbjuder hastigheter på upp till 20Mbps. Hittills har Nya Zeeland uppgraderade 131 av 387 torn, och byggt 30 154 nya torn. Chorus har uppgraderat 347 av 1,224 skåp, med 36,100 hushåll nått så långt.

Kombinationen av de två programmen kommer att innebära att i slutet av 2019, kommer 97,8 procent av den nyzeeländska befolkningen har tillgång till snabbare bredband.

Australien, Kanada, Storbritannien, USA, Nya Zeeland, Sinagpore, Nya Kaledonien

Projekt: Fiber till lokalerna, Yta: 9.984.670 km2, Befolkning: 34 miljoner; Lokaler som ska skickas: 3,3 miljoner av Bell, inklusive 800.000 av Bell Alliant, Procent: ännu inte slutförts, Kostnad: Oklar; Government / privat / mix: Privat

Australien, Kanada, Storbritannien, USA, Nya Zeeland, Sinagpore, Nya Kaledonien

Projekt: Fiber till noden med trådlösa komponent

Yta: 9.827.000 km 2

Folkmängd: 314 miljoner

Lokaler som ska skickas: 16,3 miljoner från AT & T

Täckning: 22 stater för AT & T: Alabama, Arkansas, Kalifornien, Connecticut, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Missouri, Nevada, North Carolina, Ohio, Oklahoma, South Carolina, Tennessee, Texas och Wisconsin

Kostnad: uppgraderingar VDSL2 att kosta 14 US $ miljarder kronor (AU $ 13,4 miljarder euro), de totala investeringarna US $ 98 miljarder kronor (AU $ 94 miljarder euro)

Regeringen / privat / mix: Privat

AT & T rulla ut en blandning av FTTN och FTTP över 22 stater i USA för sin U-vers nätverk som inte bara ger bredband, men även TV-tjänster. FTTP är vanligen reserverad för nya bostäder lokaler i välbärgade områden. AT & T inlett sin fiber-to-the-node projektet 2006, och uppskattningar det totala antalet nya lokaler får VDSL på 90 procent.

En AT & T talesman sade den webbplats som vid utgången av 2015, kommer bolaget att ha 75 procent av sina kunder täckt med en fast tjänst, antingen genom fiber till noden eller fiber till lokalen. Resten av de 300 miljoner som bor utanför att täckningen kommer att kunna ansluta sig till AT & T: s 4G-nät i slutet av 2014. Processen kommer att se AT & T avveckla sin DSL-nät.

Talesmannen sade att AT & T bestämt sig för en blandning av FTTN och FTTP eftersom det är snabbare och mer kostnadseffektivt att distribuera “bandbredd som behövs för att stödja både bredband och [] AT & T U-verse videotjänst”.

FTTP reserveras för nya lokaler, flerbostadshus (MDUs), och företag, sade talesmannen.

I själva verket, med Project VIP, är vår fiber distribution förväntas uppgå till 1 miljon ytterligare affärskund platser, som täcker 50 procent av flera hyresgäster kontorsbyggnader i AT & T: s trådserviceområde vid årets slut 2015.

Den maximala hastigheten som erbjuds för bredband över både FTTP och FTTN för bostäder är 24Mbps ner och 3Mbps upp. AT & T erbjuder skalbara Ethernet-anslutningar för företagskunder.

Prissättningen för U-verse tjänster varierar från US $ 41 per månad för en 4Mbps plan för upp till US $ 66 per månad för 24Mbps. Varje plan kommer med 250GB data per månad. AT & T inte grossisttjänster på sitt nät, vilket innebär att AT & T är den enda leverantören på sitt nät.

I november förra året, meddelade bolaget expansionsplaner som kommer att öka sin höghastighetsanslutning erbjuda hastigheter på upp till 75Mbps använder vektorisering.

AT & T är inte det enda företaget med fibertjänster i USA. Verizon var ett av de första företagen i USA för att utforska fiber till lokaler som sitt val av nätverk, lanserar FiOS redan 2005.

Det är oklart hur mycket Verizon har spenderat på fiberutbyggnad. Företaget har investerat US $ 23 miljarder FiOS sedan 2004, men det är ifrågasatt.

Det finns 5,4 miljoner abonnenter på FiOS nätverket, och det sträcker sig ut till 17,6 miljoner lokaler.

Företaget fortsätter att uppgradera dess arv kopparnätet över till fiber, säger att det riktar de “mycket underhåll delar” i nätverket. Företaget flyttade 223.000 lokaler 2012, och har som mål att flytta över 300.000 år 2013. Tjänsten är redan tillgänglig i minst 16 delstater i USA.

FiOS har ett antal differentierade hastighetsplaner (PDF), med början vid 15Mbps ner och 5Mbps upp, ända upp till 300 Mbps ner och 65Mbps upp. Priserna börjar på US $ 69,99 per månad för den lägsta hastighetsplanen, och sträcker sig upp till US $ 209,99 per månad för den snabbaste tjänsten.

Google, ökänt, är, offer, relativt billig 1Gbps planer på FTTP nätverk i Kansas City för, på sin höjd, US $ 120 per månad. Även om Google expanderar detta nätverk, har det inte tillkännagivit planer på en stor nätinstallation över hela USA.

Projekt: Fiber till lokalerna

Yta: 9.984.670 km 2

Folkmängd: 34 miljoner

Lokaler som ska skickas: 3,3 miljoner av Bell, inklusive 800.000 av Bell Alliant

Procent: Ännu ej slutfört

Kostnad: Oklar

Regeringen / privat / mix: Privat

Bell och klocka Aliant i Kanada är båda går nu ner en fiber-to-the-lokaler väg för östra och Atlanten Kanada.

“The business case har utvecklats som vi har lärt oss på vägen. Precis som med allt, ju mer du gör något, desto bättre blir du på det.” – Bell Aliant

Bell Aliant var först med att täcka en stad med fiber i juni 2009, rulla ut FTTP i Fredericton Saint John i New Brunswick. Sedan dess har utbyggnaden utvidgas till städer stora och små, från Halifax, Nova Scotia, till små områden som Sudbury, Ontario. Företaget strävar efter att ha 800.000 lokaler passerade i slutet av året, vilket är mer än hälften av hemmen i Atlantic Kanada.

Företaget har för närvarande 110.000 abonnenter på sin FibreOP nätverk, och Bell Aliant är den enda leverantören i nätverket. Den initiala utbyggnaden kostnad Bell Aliant CA $ 60.000.000 (AU $ 56.400.000), men varje ny stad företaget har fört in i nätverket har lagt tiotals miljoner dollar till projektet varje gång.

En talesman för företaget sade webbplatsen att det hade börjat märka besparingar i utbyggnaden av nätet som det gick.

“The business case har utvecklats som vi har lärt oss på vägen. Precis som med allt, ju mer du gör något, desto bättre blir du på det. Sedan 2009 har vi byggt effektivitet i processen”, sade hon.

Nu när infrastrukturen finns i många av våra större centra, vi kan gå tillbaka och förlänga bygga där det vettigt, lägga närliggande samhällen och förorter, återigen, där affärs fallet föreligger.

Planer kommer i ett antal nivåer, med början vid CA $ 29.95 för en 20Mbps ner, 5Mbps upp tjänsten med obegränsad dataanvändning. Företaget erbjuder en toppfart på 250Mbps ner, 30 Mbps för CA $ 249,95 per månad.

Bell Canada har ett FTTP nätverk i Quebec City till en kostnad av CA $ 225.000.000 (AU $ 211.000.000), och FTTN tjänster i Montreal och Toronto, liksom äldre DSL-tjänster.

Anledningen till Quebec City valdes för FTTP är att 85 procent av lokalerna i staden betjänas via antenn infrastruktur, vilket innebär att det inte fanns något behov av att få i varje kanal för att ersätta det befintliga nätet, vilket gör det “konkurrenskraftiga för att FTTN” på en kostnadsbas. Efter slutförandet av denna utbyggnad, Bell sade att det sannolikt skulle rulla ut mer FTTP till nya bostadsprojekt.

Beroende på tjänstetillgänglighet, planer sträcker sig från 5Mbps ner och 1 Mbps upp på CA $ 34,95 per månad upp till 175Mbps ner och upp för CA $ 99,95 per månad. För en extra CA $ 10 per månad, är data ersättning obegränsad.

Detta är bara en ögonblicksbild av några av de utbyggnader runt om i världen. Det finns ett antal andra nätverk redan inletts, eller håller på att utvecklas, i ett antal andra länder. Den franska regeringen meddelade nyligen sin avsikt att distribuera ett fibernät, och kommer sannolikt att följa i Australiens fotspår med fiber till lokalen.

Sydkorea, Japan, Kina, Singapore, och många länder i Europa har också utplacerade FTTP nätverk, och lika många har distribuerat FTTN nätverk, inklusive Belgacom i Belgien, Telekom Austria och Deutsche Telekom i Tyskland.

Det finns ingen regering projekt för NBN storlek någon annanstans i världen, men det är lätt att se att det inte finns två nätutbyggnad är likadana. Det finns existerande infrastruktur att överväga, och vem som äger den. Australien situation blir ännu svårare på grund av Telstras ägandet av den befintliga infrastrukturen, medan det för de flesta av resten av världen, är det en rulla ut uppgraderingar ägare av infrastrukturen.

Detta är inte bara ett problem för Labor projekt, men även för koalitionens förslag. Obtaining the copper line to the premises was not part of the existing NBN deal, and getting hold of it for Turnbull’s fibre-to-the-node network still remains a major obstacle for the viability of the proposal.

From there, the Coalition will also need to determine the number of nodes required, and whether the product offering will be different than what is available on the NBN today. NBN Co CEO Mike Quigley told ABC’s Inside Business on Sunday that while the current NBN has speed tiered plans, a FttN NBN may only be able to offer one size “best effort” plans.

Debate over the best method of delivering broadband in Australia is largely fractured. NBN advocates focus on the technology benefits and the currently intangible benefits down the track, like telehealth and telecommuting, while opposition to the NBN largely focuses on the cost and the amount of time it is taking to cover the entire country with the network.

The argument is being approached from two different places within Labor, too. While also looking at the long term benefits, the party argues that its FttP network will be commercially successful, but no commercial business would roll out a network of that size in the rest of the world. As Openreach’s Mike Galvin said, it wouldn’t be commercially viable.

The Coalition approach is from a pure business perspective. BT, Bell, and AT&T have all shown that they are upgrading their networks in places where it is cost effective to do so, and finding other ways of providing broadband in those places that aren’t. Either through government subsidy, or through alternative technologies like 4G. The quick approach that gets faster broadband out sooner and has short to medium term benefits but, as Quigley has noted, would require maintaining the copper network, at a higher cost over the longer term.

As a long-term government investment in infrastructure and nation building, an NBN that delivers fibre to the premises for 93 percent of the country will stand out proudly from what the rest of the world is doing. But commercially, for the near future it is going to appear to be to be an unviable and expensive project. No amount of claims of future benefits focusing on telehealth or HD video would be enough to convince detractors that the current spend appears to be worthwhile from a commercial point of view.

The NBN was a key factor in winning the federal election for Labor last time around, and according to the last Essential poll, the policy still remains popular with 73 percent in favour of the project. But the circumstances are different this time. Far from threatening to “rip out the fibre” as Labor has claimed, the Coalition is now committing to finishing the NBN — just their version of it. Continual construction delays in the last three years for the NBN, and proof that FttN can be much faster to complete, may change the views of those less than rusted-on NBN supporters.

The question for Australians comes down to how NBN Co’s role is viewed.

Is NBN Co a nation-building infrastructure company that will service all Australians for decades to come, or is it a government company running as a commercial business delivering the quickest network upgrade where return on investment is key?

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata