NBN Co inför rätta HFC i Queensland och New South Wales

Fyra förorter i Queensland och New South Wales blir den första att anslutas till National Broadband Network (NBN) genom företagets övertagande av Optus och Telstra hybrid fiber-koaxial (HFC) nätverk.

De fyra förorter är Emu Plains i västra Sydney, och Redcliffe, Slacks Creek, och Merrimac i Queensland.

Förorterna är en pilotstudie av NBN Co flytta kunder på NBN, och bygga ut uppgraderingar HFC med hjälp av äldre HFC nätverk som NBN Co gradvis kommer att förvärva från Telstra och Optus enligt reviderade avtal undertecknades i december förra året.

“Dessa bygg prövningar är ett viktigt steg i vår målsättning till att säkerställa alla australier kan ta emot snabbt bredband så snart som möjligt”, NBN Co: s teknikchef, Dennis Steiger, sade i ett uttalande.

“Syftet med denna konstruktion studien är att leverera värdefulla insikter i hur man distribuera denna uppgraderade HFC-nät i stor skala.”

Konstruktionen startar runt maj i år, före den kommersiella lanseringen av HFC produkter och en storskalig utbyggnad mars 2016.

Planerna offentliggjordes i Queensland idag av kommunikationsminister Malcolm Turnbull.

@TurnbullMalcolm & Jag checkar ut arbete på utrullningen av NBN i Caboolture. I mitten av år 37000 lokalbefolkningen anslutna. pic.twitter.com/rkFuDN8Hv6

– Wyatt Roy MP (@Wyatt_MP) 12 mar 2015

NBN Co i februari tecknades en AU $ 400.000.000 avtal med Arris att tillhandahålla nätverksutrustning som krävs för att uppgradera HFC-nät.

Optus och Telstra kommer att arbeta med NBN Co att förbereda näten. I Redcliffe, är området helt ett Optus nätverk, där NBN Co kommer att se att ansluta cirka 11.000 lokaler. Ungefär hälften av dessa lokaler omfattas av Optus nätet nu, vilket innebär NBN Co kommer att behöva installera genomföringar för de lokaler som omfattas men kan inte ansluta till nätverket idag.

Det är underförstått att NBN Co inledningsvis endast kommer att titta installera genomföringar för 3000 lokaler över de fyra förorterna.

För lägenheter och radhus i området, där fiber till källaren kan vara ett billigare alternativ än HFC, NBN Co kommer rättegången en mängd olika tekniker för att bestämma den mest kostnadseffektiva för varje område.

NBN att kosta upp till AU $ 56 miljarder i topp finansiering, NBN oktober kartuppdatering som sträcker sig tre år utsikter, ACCC godkänner Optus NBN affär, NBN fördubblar inkomster och användare i AU $ 1,5 miljarder förlust

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata