Mobiloperatörerna enas mot WhatsApp i Brasilien

De största teleoperatörer i Brasilien arbetar för närvarande på en rapport som syftar till att bevisa oegentligheter i plattformsoberoende meddelanden verktyg WhatsApp till regeringen.

Tre ledande källor inom de bästa telekomföretagen i landet till Reuters att dokumentet kommer att presentera ekonomiska och rättsliga argument mot tjänsten. Ett av de företag som hörde också överväger rättsliga åtgärder mot Facebook-ägda app.

Rapporten, som ifrågasätter giltigheten av WhatsApp röst tjänst (i stället för meddelandefunktionen) för rörelse baserat på mobiltelefonnummer, kommer att presenteras för Brasilien telekommunikations regulator Anatel inom två månader.

De operatörer hävdar att de betalar aktivering och löpande avgifter för varje mobiltelefonnummer som utfärdats till kunder, något som WhatsApp inte gör.

“Vi ifrågasätter särskilt taltjänsten, som i princip gör samtal via mobiltelefonnummer. Tjänster som Skype har sin egen inloggning och lösenord och det är inte oregelbunden,” en av källorna sade.

Flera ledande telekom befattningshavare i Brasilien har uttryckt sin oro och uppfattning om WhatsApp service och hur det påverkar dem. Till exempel har Telefonica Brasiliens president Amos Genish har sagt att WhatsApp är en “pirat operator” och att företaget även syftar till att ifrågasätta appen verksamhetsmodell.

Microsoft söker ett amerikanskt förbud mot försäljning av flera Kyocera Android smartphones som det gällande bryter sina patent.

Men tjänster som Skype – som anses “laglig” av operatörerna – och WhatsApp alla levererar tal och data via datapaket och enligt lag, bör företagen inte lägga sig i hur kunderna använder sina data utsläppsrätter.

Vad brasilianska företag och regeringen tycks vara att försöka göra är att införa regler – och därmed en skatteregler – för over-the-top tjänster som inkluderar WhatsApp liksom Netflix.

Brasiliens kommunikationsminister Ricardo Berzoini har nyligen sagt att tjänster som WhatsApp “subtrahera jobb från den brasilianska marknaden”, medan att inte erkänna att de lagar som styr tillhandahållandet av telekomtjänster i Brasilien är föråldrade och bara fokusera på fast telefoni – en modell som har överträffats av mobila tjänster för länge sedan.

I likhet med andra situationer där störande såsom Uber för taxi och Airbnb för hotell fick också i trubbel, är telekomindustrin i Brasilien gör vad som förväntas: försvara sin nuvarande affärsmodell och misskreditera nykomlingen för att göra exakt vad som tilltalar kundbasen. Men dessa argument aldrig riktigt skydda kunder och är alltid bara bra för en sak: öka intäkterna offentliga och privata sektorn.

En kommentar i ämnet som nyligen gjorts av Google Brasilien huvud, Fabio Coelho, var intressant: han försvarar uppfattningen att medan telekom klaga användningen av WhatsApp för röst, de också generera vinster från verktygets popularitet. Dessutom påpekade verkställande att operatörer faktiskt borde lära sig att leva med en verklighet där deras marknad delas med mobilappar. Men Coelhos viktigaste punkten var att val bör erbjudas kunderna. Det verkar vettigt.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet