HP iPAQ rw6815 Personal Messenger Review

Hewlett-Packard som används för att sätta standarden för Windows Mobile handdatorer, med resten av marknaden bakom dess kölvatten. Men den tiden är sedan länge borta, och företaget sniglarna nu ut med en liten armé av konkurrenter. HP: s senaste enheten är iPAQ rw6815 Personal Mobile Messenger avsedd att vara liten i storlek och stor på anslutning. Hur väl det lever upp till att fakturering?

Design

Den rw6815 har förvisso ett litet fotavtryck för en Pocket PC-enhet: dess 58mm bredd är inte ovanligt, men dess 102mm längd på kortsidan. Kombinera detta med en tjocklek på 19 mm och den övergripande känslan är en knäböj, trubbiga enhet. Vid 140g den rw6815 är lite tungt, men inte överdrivet.

HP tillhandahåller en hiss upp plasthölje för skärmen – en aning om att det har försökt innan. Du kan se skärminnehållet genom locket, och du kan interagera med enheten utan att behöva lyfta locket eftersom den inte skymmer någon av de främre eller sidoknapparna.

Vi är inte övertygade om locket användbarhet alls. Men det är löst gångjärn högst upp till vänster och höger hörn av enheten, och kan lätt avlägsnas utan verktyg, så att du kan undvara det lätt nog. Med eller utan skärm kåpa, kan du ytterligare skydda rw6815 genom att det i den medföljande skyddsfodral, med bälteshållare.

Trots sin squat storlek, mäter rw6815 skärm en hälsosam 2.7in. från hörn till hörn, med en upplösning på 240 av 320 pixlar. Det finns utrymme under skärmen för en ganska stor navigeringsknapp och en bank av bara fyra extra knappar – samtal och avsluta nycklar och två softmenu nycklar. Det finns inga främre snabbläge knappar för att starta program. Navigeringsknappen är räfflade och vi fann det lite obekväm under tummen.

Till vänster och höger om denna bank av knappar är två stereohögtalare. Det är svårt att faktiskt höra stereoljud från dem, men de ger en hög volym och de ser bra ut.

En stor del av rw6815 fall är tillverkad av silverfärgade plast, men det är kantad av ett band av metall som inrymmer olika portar och kontakter. På vänster är en volym rocker, till höger IR-porten, en knapp för att använda kameran och en för att använda röstinspelning. Håll ner det och en inspelning startar, peka på den och programmet öppnas så att du kan lyssna på befintliga inspelningar.

På den nedre kanten är huvudströmkontakten och en 2,5 mm hörlursuttag. Den övre kanten inrymmer huvudströmbrytaren och miniSD minneskortplats.

Förutom skydds fallet kommer rw6815 med en stereo headset, en uppsättning av internationella resor adaptrar för elnätet laddare, en PC-anslutning kabel, PC-synkronisering programvara och en tryckt manual.

Funktioner

IPAQ rw6815 Personal Messenger är en tri-band GSM telefon med GPRS och EDGE – men inte 3G – stöd. Det drivs av Intels PXA272 processor på 416MHz.

Det finns 64 MB RAM och 128 MB ROM, och vår enhet hade 114MB ledigt minne för lagring av program och data. Du kan utöka minnet komplement via miniSD-kort – spåret är lätt tillgänglig på den övre kanten av enheten.

Det finns en inbyggd 2 megapixel kamera med objektiv, självporträtt spegel och LED-blixt i den vanliga platsen på baksidan av enheten. Kameran tar stillbilder med en upplösning upp till 2 megapixlar – 1600 x 1200 pixlar.

Med IR, Bluetooth och Wi-Fi alla integrerade, skulle iPAQ rw6815 Personal Messenger verkar ha hela sortimentet av trådlösa kommunikationsalternativ. Men tyvärr är Wi-Fi-anslutning till 11Mbps 802.11b-standarden, snarare än snabbare 54Mbps Mbps 802.11g.

Hewlett-Packard har också röstkommando programvara och ett verktyg som låter dig använda iPAQ rw6815 Personal Messenger som ett modem med andra enheter såsom en bärbar dator.

Prestanda och batteritid

Vår vanliga batteritest innebär att spela musik kontinuerligt från ett SD-kort tills batteriet tar slut, med skärmen tvingas att stanna kvar. Vi uppnådde 8 timmar och 15 minuter musik under dessa betingelser, vilket är i underkant jämfört med andra Windows Mobile Pocket PC vi har testat den senaste tiden.

Det övergripande utseendet och känslan av iPAQ rw6815 Personal Messenger är inte riktigt lika fast som vi skulle vilja. Plastdelarna känner väl, plasticky, och vi är inte glada över skärmskydd. Ändå känns det ergonomiska nog, dess trubbiga form och storlek gör det ganska bekväm att hålla.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator