PC beslutsfattare anser barnvänliga datorer

Dator- och mjukvarutillverkare svarar positivt på regeringens samtal till marknadsföra barnvänliga datorer, men cyberliberty grupper varnar för farorna med regeringens uppdrag att styra brittiska Internetanvändare.

Ledande datortillverkare har accepterat ett hemmakontor förslag om att stödja insatser i slå ner på Internet pedofiler, och överväger möjligheten att tillverka “säkra” datorer för barn som skulle innehålla förinstallerade programvarufilter. Cyberliberty grupper är dock orubblig det är inte regeringens uppgift att blanda sig i mjukvarudesign.

Det finns en plats för programverktyg för att skydda barn, men det finns ingen plats för regeringens uppdrag att upprätthålla användningen av denna programvara över hela linjen “, säger Malcolm Hutty, chef för kampanjen mot censur av Internet i Storbritannien.

Ett hemmakontor cyberbrott toppmöte förra onsdagen breddade nettot av ansvaret för att skydda barn på nätet för att inkludera dator- och programvarutillverkare och återförsäljare. En ny arbetsgrupp tillkännagavs till representanter från Internet-branschen, barnskyddsorganisationer, polisen och regeringen, samt erkänna behovet av PC-tillverkare att engagera sig.

Alla måste få ombord med detta – det är upp till PC-tillverkare att erbjuda några obligatoriska program på datorer som säljs “, sade en talesman på PC-tillverkaren Tiny.” Om tillverkarna städa sina jobb, kommer det att göra det lättare för föräldrar att övervaka sina barns tillgång till Internet. “Tiny har bekräftat att det överväger planer på att förinstallera programvarufilter på sina datorer, men har nått något konkret beslut hittills.

Vi vet att det är en allvarlig fråga för barn, och det är vettigt ur ett affärsmässigt perspektiv, “Tiny talesman bekräftade.

Mjukvarujätten Microsoft har redan gått med på att ansluta sig till regeringens arbetsgrupp, och är för närvarande schemaläggning samtal med tillverkare av originalutrustning (OEM) för att diskutera möjligheten att installera säkerhetsfilter på persondatorer.

Vi skulle inte vara en del av regeringens arbetsgrupp om det inte var en fråga som vi tog på allvar “, sade en talesman på Microsoft.” Microsoft arbetar på många olika metoder för att förbättra säkerheten för barn i IT och filter är ett område att vi tittar på när man överväger möjligheten att vad vi kan göra med vår egen programvara.

Hutty anser dock att det skulle vara löjligt för en tillverkare storleken på Microsoft att leverera denna typ av mjukvara för filtrering, som kan hindra återförsäljare från att genomföra regeringens förslag till marknadsbarnvänliga datorer. “Den arbetsgrupp bör vara noga med att hålla sig borta från uppfattningen att branschen kan ta ansvar – föräldrar är de enda som har möjlighet att utöva detta ansvar”, hävdade han.

Datorer med förinstallerade programvarufilter skulle teoretiskt hindra barn från att komma åt chattrum innehåller pedofilmaterial. Hutty varnar det finns en brist på insyn i filterprodukter som NetNanny, som ofta blockerar webbplatser som kritiserar sin produkt till exempel. “Frestelsen är att gå långt utöver att blockera de flesta [skadligt] innehåll, det skulle vara mycket skadligt för ett barns utbildning.”

Nästa arbetsgrupp möte har planerats till juli. Inrikesministern Jack Straw är ordförande för toppmötet, och granska kroppens framgång att genomföra rekommendationerna i Internet Crime Forum rapport för två veckor sedan.

Vilka är riskerna med pedofiler närmar mina barn genom Yahoo! Messenger chattrum? Ta reda på detaljerna av webbplatsen News undersökning i chatt Fara särskilda rapport

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

Våra läsare svarade på hemsidan särskild rapport “Chatroom fara” på forum med många åsikter och synpunkter på ämnet. Jane Oliver har samlat några av dem här och ställer frågan – Skulle inte utrota farorna bara ta en god portion sunt förnuft runt? Gå till AnchorDesk Storbritannien för nyhets kommentarer.

Tyck till direkt, och se vad andra har sagt. Klicka på Talkback knappen och gå till webbplatsen News forum.

Låt redaktörerna veta vad du tycker i packsalen. Och läsa andra bokstäver.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig