NBN Co känsliga konstruktion balans

NBN Co verkade i morse för att kunna skörda frukterna av osäkerheten kring National Broadband Network (NBN) utrullning tidsplan.

Tidigare idag, Australian Financial Review rapporterade att några av de företag som hade bud på och sedan vunnit kontrakt för den första omgången av byggandet av NBN var avskyr för att lämna anbud igen nästa månad, för en andra omgång.

I rapporten sägs att tidigare anbuds vinnare, Silcar och Transfield, hade beslutat att hålla tillbaka från striden. Deras motvilja var enligt uppgift på grund av förseningar i NBN utbyggnaden, vilket innebar att arbetare uppbundna i processen utan projektet faktiskt går framåt. Med arbetare som sparkar hälarna kostar pengar, som skär in i byggbolagens vinster. Fastslog att företaget fick också felaktiga adressuppgifter på hus som skulle anslutas, har också fördröjd arbete.

Det verkade som om vissa företag, även få valt att arbeta detta projekt var bara inte värt pengarna.

Detta skulle ha varit ett massivt problem för NBN Co

Transfield och Silcar har sedan sade dock att de har åtagit sig att NBN.

Förra året, NBN Co faktiskt stoppas bygganbudsförfarandet eftersom det fann bud det fått vara alltför högt prissatta. Det gick en annan väg: att ställa en viss konstruktion grupp att förse den med bättre priser.

Om företagen inte börja hålla sig tillbaka från budgivningen, kan den kommande rundan vara en katastrof. Regeringen kommer att ha svårt att utöva prispress – färre partier kommer att innebära mindre konkurrens, vilket kommer att innebära högre priser för ett projekt, där hotet om kostnadsutblåsning var aldrig långt borta.

Vi har sett liknande problem med NSW regeringen, vars på igen, off-again planer järnvägs- och spårvägsexpansions skulle göra någon slita sitt hår. Vid någon tidpunkt, kan även löftet om en stor tuss av pengar börjar förlora sin attraktionskraft.

Så skulle detta innebära för NBN Co? Det har lagt många av förseningar i bygg ner till den fördröjda tecknandet av affären mellan NBN Co och Telstra. Men detta är en färdig uppgörelse nu. NBN Co skulle behöva övertyga bygg budgivare att det är verkligen redo att ramp upp takten i byggandet, som utlovat. Det skulle behöva göra sig en effektiv partner som ger rätt data. Om detta innebär att sätta stor press på den externa leverantören (PSMA) som levererar dessa uppgifter, då blir det så.

Om det kommer till den punkt där NBN Co har bara en eller två alternativ för konstruktion, kan resultatet bli en eller två konsortier skrattar hela vägen till banken … medan NBN Co gråter över tomma kassakistor.

Uppdateras vid 04:30: sattes kommentar från Silcar och Transfield.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze