Hadoop Open Data Platform rör sig under Linux Foundation vinge

? Hortonworks grundare och arkitekten Arun Murthy talade om det kommande årtiondet för Hadoop och hur det måste bli mer affärsprocessorienterat.

Sex månader ner linjen från dess tillkomst, Open Data Platform Hadoop initiativ som drivs av Pivotal och Hortonworks har idag presenterade nya medlemmar, arbete på en kärna spec och referensimplementering, plus en formell förvaltningsstruktur.

Initiativet orsakade kontroverser vid lanseringen i februari på grund av dess uttalade syftet att definiera en uppsättning av öppen källkod Apache teknik för att påskynda införandet av Hadoop.

Motståndarna avfärdade det som en marknadsföringskampanj och hävdade att interoperabilitet mellan projekt är inte en stor fråga.

I ett drag som ytterligare skulle kunna riva med dem som inte i Open Data Platform läger, initiativet också nu som värd på Linux Foundation som ett samarbetsprojekt.

De ursprungliga 14 medlemmarna i GE, Hortonworks, IBM, Infosys, Pivotal, SAS, och AltiScale, plus Capgemini, Century, EMC, Teradata, Splunk, Verizon och VMware har nu fått sällskap av Ampool, DataTorrent, Linaro, Squid Solutions, SyncSort, Toshiba, Unifi, Xiilab, zData och Zettaset. WANdisco anslöt mars.

“Staten av Apache Hadoop kräver öppen standardisering och integration som kan accelerera och underlätta installationer bland dess massiva användarna,” Linux Foundation verkställande direktör Jim Zemlin sade i ett uttalande.

“Vi har sett denna modell arbete med öppen källkod upplever en snabb tillväxt – projekt som Debian, bland andra – och vet att det kan öka antagandet och öppnar möjligheter till innovation på toppen av en redan stark Hadoop gemenskap.”

På GitHub, beskriver själva initiativet som “en ideell definiera, testa och främja öppna standarder och tekniker som bygger på den stora data ekosystem”.

Initiativet Open Data Platform, eller ODPi som det nu stilar själv, sade mer än 35 utvecklare från 25 företag har samarbetat i skapandet av en initial ODPi kärna specifikation och referensimplementering.

Deras mål är att förenkla uppströms och nedströms kvalifikationer ansträngningar, sade initiativet.

Vissa projekt observera bokstaven i öppen källkod rörelsen, men försumma sin ande, enligt MapR expert Ted Dunning.

Ett certifieringsprogram utvecklas även “för att säkerställa konsekvens och kompatibilitet mellan de stora data ekosystem”.

Enligt initiativet styrmodell, kommer en grupp utvecklare bilda en teknisk styrgrupp väljs på basis av expertis och värdet av deras bidrag.

Alla medlemmar initiativ kommer att ha en lika röst på kärn beslut, oavsett investeringsnivå, för att säkerställa “jämlikhet bland alla deltagare och en branschomfattande konsolidering av företagskrav”.

Mer om Hadoop

Hortonworks ‘Murthy: Hadoop nästa uppgift är att vara mer företagsvänligt, tre stora datateman på Strata / Hadoop World NY; Google öppnar beta på managed service för Hadoop och Spark, Hadoop växande företag närvaro framgår av tre innovativa användningsfall, Cloudera vill Spark och Hadoop att vara en plattform, som fungerar, SAP introducerar Spark-baserade HANA Vora, Intel investerar i BlueData, smider stora uppgifter partnerskap, Hortonworks introducerar Dataflow, förvärvar Apache NiFi-backer Onyara

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Open Data Plattformen kommer också att rösta i en styrelse som kommer att ansvara för de ekonomiska, juridiska och PR aspekter av initiativet.

Tidigare i år Hortonworks president Herb Cunitz liknade Open Data Platform försök att skapa en kärna av Hadoop komponenter till Linux-kärnan. Han hävdade att det inte blir någon inverkan uppströms mjukvaruutveckling i Apache Software Foundation.

Men Mike Olson, Chief Strategy Officer och grundare av större Hadoop leverantör Cloudera, som inte är en del av Open Data Platform, sade som svar på dagens tillkännagivande att hans företags ställning på initiativet inte har ändrats.

“The Apache Software Foundation är hem för Apache Hadoop ekosystem, och den plats som arbetet med projekten tillhör. Ställa in separat styrning och kod på Linux Foundation är förvirrande och onödig”, sade han.

“Vi kommer att fortsätta att göra våra betydande bidrag till Apache. Samhället där, nu omfattar Apache Spark, Apache Kafka och mer, är levande och innovativa underbart.”

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta