Nätneutralitet och naken kändis selfies: Är EU: s digitala utmaningar i trygga händer?

Tänk på det som ett fall av köp en, få en gratis. Europeiska kommissionen – EU: s verkställande organ – brukade ha endast en digital kommissionär, men med start i november, kommer det att ha två.

Paret som är inställda på att ersätta avgående kommissions Neelie Kroes kunde inte vara mer olika. Andrus Ansip, tidigare premiärminister i tekniskt kunniga Estland, är inställd på att bli kommissionär för digitala inre marknaden, medan Tyskland Günther Oettinger, som har att övertyga människor om att han använder Internet “varje dag”, kommer att vara kommissionär för den digitala ekonomi och samhälle.

Parets ansvar under de kommande fem åren kommer att omfatta modernisering av EU: s upphovsrättslagar, utveckla hela Europa nätneutralitet standarder, och reformera reglerna för kontinentens telekombranschen.

Tidigare denna månad, var paret grillad i separata parlamentariska utfrågningar, där de svarade på frågor från underhuset.

I sin hörsel, Günther Oettinger – som har tjänat som kommissionären för energi sedan 2010 och är från Angela Merkels CDU politiskt parti – hamrade hem behovet av bättre infrastruktur och mer tekniskt utbildning.

“IKT hjärnor i morgon måste ha kurser i skolan”, säger han, som svar på en fråga om hur unga människor kan dra nytta av möjligheter inom informations- och kommunikationsteknik.

På telekom, signalerade Oettinger att han skulle kunna bidra till att främja ett regelverk som uppmuntrar mer konsolidering. “På den globala arenan, aktörer inom EU är inte tillräckligt stor”, sade han. “Vi har fått för att kunna hävda oss med globala aktörer.

Vid andra tillfällen under förhandlingen tenderade Oettinger att vara undvikande, särskilt på upphovsrättslagar. Upphovsrätten har varit ett känsligt ämne i lagstiftaren sedan åtminstone 2012, när Europaparlamentet, förkastade ratificering av Acta, (ACTA), och en av Oettinger s stora utmaningar i sin tid kommer att bidra till att förena Europas daterad upphovsrättslagar för en tid där många digitala verk kan lätt piratkopierade. Hans svar på frågor om upphovsrättslagar, men var vaga, och under förutsättning liten indikation om hans faktiska avsikter.

Jag vill verkligen engagera sig i frågan om upphovsrätt, “sade Oettinger.” Jag ska vara glad att komma tillbaka i ett år eller två år från och med nu när jag har utarbetat ett balanserat förslag som är till nytta för alla berörda parter.

Oettinger verkade ovilliga att ta positioner i andra ämnen. På att utveckla gemensamma europeiska standarder för cloud computing – något, Kroes var en stark anhängare av, – han sade att han skulle “vilja ta tid att tänka på det, ärligt talat”.

I andra, kanske mer problematiskt, vägar, kom Oettinger över som tappat kontakten med den nuvarande situationen teknik. När man diskuterar de ökande möjligheterna för startups i Europa, till exempel, målade han en ljus bild av en framtida värld som i själva verket redan funnits en tid: “I framtiden, är den moderna svarv kommer att bli en integrerad del av en automatisk fabrik som kommer att kontrolleras av digitala medel. ”

Likaså när man hanterar en fråga om privatlivets helgd, Oettinger sade att kändisar, vars nakna bilder har läckt ut under de senaste månaderna, hade några förväntningar på sekretess, eftersom de är “dumma” och var “glad att sätta sina nakna bilder på internet “- till synes ovetande om att ingen av de kändisar i fråga aktivt skickat något av de naken bilder offentligt.

Som ett resultat, i en kommentar stycke, en författare för nyhetsmagasin Der Spiegel sade att Oettinger är “sannolikt att bli överväldigade av kontoret”.

EG investerar € 6 miljarder i framtiden tech med Horisont 2020, Du måste göra mer, EC berättar Google som det avvisar förslag sökning förändringar, Apples irländska skattearrangemang ser ut som olagligt statligt stöd, säger Europa

Å andra sidan, som någon som var nyligen premiärminister av en av de mest tekniskt progressiva regeringar i Europa, kommer Ansip komma in i hans nya roll med mycket mer tekniskt cred än Oettinger. Och det visade i sin hörsel.

Om nätneutralitet, ett ämne som Oettinger var vag, Ansip var mer tvetydig. “All trafik på Internet måste behandlas lika”, sade han.

Under hans hörsel, Ansip tog också en starkare ställning om integritet än Oettinger. Specifikt, öppnade han dörren till slutar – eller åtminstone ändra – den “Safe Harbour” avtal, som tillåter delning av data mellan USA och vissa europeiska länder, vissa kritiker, hjälper det underlätta övervakningen av NSA.

Safe Harbour är inte säker “, sade Ansip.” Avtalet har ännu inte lever upp till sitt namn.

Europa

#AskAnsip

Vid ett tillfälle under förhandlingen Julia Reda av Tysklands Piratpartiet frågade: “Är du, eller är du ute?” Hon undrade om Ansip var villig att sätta in frågor från människor på internet.

“Svaret är ja”, svarade Ansip.

Och faktiskt, denna vecka på Twitter, Ansip uppmuntrade allmänheten att väga in på sin agenda för de kommande fem åren med #AskAnsip hashtag. Hans svar i denna kategori kanske bättre illustrera Ansip synpunkter, men visar också att han kommer att ha en hel del samförstånd att göra när han träffar marken.

På frågan hur han faktiskt planerat att genomföra nätneutralitet lagstiftning, till exempel, Ansip svarade att han anser att det finns ett samförstånd i parlamentet, men att han fortfarande behöver “för att övertyga rådet”.

När en Twitter-användare klagat att han inte kunde “titta eller lyssna på samma musik, TV eller filmer i Sverige som finns i Storbritannien”, Ansip svarade att “#geoblocking inte bör finnas i en verklig digital inre marknad”, men inte klargöra hur detta skulle kunna genomföras.

Eftersom deras utfrågningar har både Oettinger och Ansip säkrade informellt godkännande från parlamentet. Den fullständiga skiffer kommissions nu måste officiellt omröstning, omröstningen är inställd på att äga rum den 22 oktober Om allt går som planerat de nya kommissionärerna kommer att börja den 1 november.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze