Japans nästa superdator till 100 gånger snabbare än nuvarande K

Japan har börjat planerar att göra en nästa generations superdator 2020, som kommer att vara 100 gånger snabbare än K, landets senaste modell.

Tjänstemän från utbildning, kultur, sport, vetenskap och teknik ministeriet säger att de kommer att söka finansiering för att utforma den nya maskinen i dess fiscal 2015 förfrågningar budget, Japan Times rapporterade på fredagen.

Ministeriet hoppas att använda nästa generations superdator att utveckla läkemedel och förbättra katastrofförebyggande genom, förutsäga jordbävningar och tsunamier, bland andra ändamål, sade tjänstemän. De kommer också att skjuta för exaflop kapacitet, eller 1 quintrillion beräkningar per sekund.

Förhoppningen är kostnaden för den nya superdatorn kommer att hållas under 110 miljarder yen krävs för att utveckla K, sade departementet och tillade där det kommer att byggas har ännu inte fastställts.

Japans senaste superdator, K, hade utvecklats gemensamt av Fujitsu och statsstödda Riken forskningsinstitut i 2011, och var den första superdatorn i världen att utföra 10 kvadriljon beräkningar per sekund. Men i november hade det fallit till tredje plats i den globala hastighets rankingen bakom Titan och Sequoia, som utvecklats av USA

Enligt Top500 superdatorlistan, två gånger om året ranking av världens 500 snabbaste superdatorer, var K; först 2011, men halkade till andra i juni 2012.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen