Att tidsfristen gTLD kan kosta företagen

Ansökningar för generiska toppdomäner (gTLD) är öppen i tre månader från denna vecka, men organisationer som miste eller vänta med att se vad deras konkurrenter gör riskerar att hamna på efterkälken, enligt Melbourne IT VD Theo Hnarakis.

(Vint Cerf på ICANN bild av Veni, CC BY 2,0)

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) godkände förslaget till generiska toppdomäner i juni förra året, vilket kommer att se lanseringen av nya, generisk, varumärke och geografiska domännamnstillägg, såsom “.melbourne” och “.sydney” .

Organisationer redan får in i lagen, med globala koncerner som Unicef ​​och Canon redan bekräftar att de har för avsikt att ansöka om sina egna märkesvaror domännamn förlängning. Men till skillnad från domännamn över befintliga toppdomäner såsom as.com or.org, där vem som helst kan registrera tillgängliga namn på sin egen fritid, kommer den första omgången av gTLD program endast accepteras i tre månader, mellan 12 januari och 12 april .

Enligt Hnarakis kan organisationer som chansen befinner sig i en ogynnsam situation.

“När den stängs, kommer den att stänga och eventuellt inte kommer att återuppta igen under flera år. Om du missar det här fönstret, potentiellt dina konkurrenter kommer att ha en två-, tre- eller fyraårigt försprång”, sade han.

Mitt råd till företag är att om alls i framtida planering ser internet som en viktig del av din strategi, så måste allvarligt övervägas.

Melbourne IT sa att det redan har fått över 100 ansökningar och 300 intresseanmälningar, och tillade att industrin förväntar 1500 gTLD applikationer globalt. Av dess tillämpningar, 20 av dem är från australiska organisationer som det står är främst ASX100 företag. Det förväntar sig att antalet att fördubblas under de närmaste månaderna, vilket ger Melbourne IT med en extra intäkter.

Organisationer funderar på att köpa en gTLD, men som sitter ut den första omgången att vänta och se vad deras konkurrenter gör, kan spela för att öka konkurrenternas taktik.

Många företag håller [sina ansökningar] mycket, mycket bevakad, eftersom de inte vill gå in i en konkurrenssituation. Alla fick oss på [sekretessavtal]. De vill inte vara larma sina konkurrenter att de gör något på detta område.

Medan Hnarakis kunde inte uppge vem var särskilt intresserad av att köpa sin egen gTLD, kunde han sprida lite ljus över de branscher som hoppar ombord.

Visst, är finansiella tjänster visar enorma mängder intresse. Företag som är de tidiga till internet för att börja med är de vertikaler som uppenbarligen visar intresse, men vi ser några av de senare adopters kommer in också. Medieföretag, finansiella tjänsteföretag, är flygbolagen visar intresse [och], naturligtvis, en del stora varumärken teknikföretag, liksom.

Ansökningsprocessen är inte inom räckhåll för de flesta individer, med den ursprungliga ansökan kostar US $ 185,000 och registrerar enheten som krävs för att ytterligare betala en årlig avgift på US $ 25.000, men, när värdet av generiska toppdomäner har beaktats, sade Hnarakis den priset var inte så dyrt, med den aktuella avkastningen på investeringar i dotcom utrymmet som ett exempel.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Realestate.com nyligen sålt för [påstås] $ 8.000.000. Andra generiska namn kan sälja för flera miljoner dollar samt. Ansökan om semester i dotcom utrymme skulle vara värt flera miljoner dollar. För att verkligen egna “.holidays” skulle vara mycket fördelaktigt för någon.

Avgifterna också inte godtyckligt heller. Enligt Hnarakis, de är nödvändiga för att stödja ansökningsprocessen “screening och eventuella rättsliga processer.

Det är inte bara titta på ett tresidigt dokument. Det är en 50-fråga, 300 sidor juridiskt dokument som behöver undersökning från ICANN. Regeringarna har möjlighet att granska dessa program, och det gör individer och konkurrenter. ICANN bygger i programmet kostar potentialen för konkurrens om … juridiska utmaningar mot några av dessa [applikationer]. Kostnaden är betydande på grund av mängden av maktfördelning som har byggts in för att se till att ett program som når fram … har grundligt över.

Även om denna process bör gardera sig mot cybersquatting, USA reklam grupper, såsom den amerikanska Association of National Annonsörer (ANA), är inte övertygad om att det finns tillräckligt skydd är på plats.

Hnarakis, som för närvarande arbetar med några av ANA: s medlemmar, sa att han kunde relatera till sin oro.

Jag har verkligen fått empati för deras oro. Det finns vissa frågor kring defensiva registreringar som ICANN skulle kunna göra mer. Om det är ett varumärke som är välkänt, som skyddas inom den tankeram egendom, då det varumärket eller de immateriella fastighetsägare bör ges vissa fördelar, och inte tvingas att defensivt registrera sina namn.

Men Hnarakis inte stöder alla ANA synpunkter.

Jag delar inte deras åsikter att detta inte kommer att skapa nya möjligheter. Detta kommer att skapa nya affärsmodeller. Detta kommer att öka innovation på Internet, och ge fler valmöjligheter. Visst, ICANN skulle kunna göra mer för att skydda och begränsa kostnaden exponering varumärkesägare, men ur synvinkel innovation – early adopters hoppar på detta och dra nytta av det – det är vad fri företagsamhet handlar om, är inte Det?

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”