Motorola Accompli 008 Review

Den Accompli 008 är Motorolas fantastisk debut i smartphone marknaden, där Nokia 9210 Communicator sätter nu standarden. Dock är jämförelsen inte helt rättvis som Accompli 008 skär framgångsrikt sin egen nisch som en omfattande utrustad telefon snarare än en telefon utrustad handdator.

Vare sig med rätta eller inte, har Motorola ett rykte om att leverera minst intuitivt användargränssnitt bland de stora mobiltelefontillverkare. Den Accompli 008 kringgår prydligt denna fråga med en väl genomförd pekskärm. De stora telefonfunktioner är tillgängliga med hjälp av en virtuell knappsats i kombination med hårda tangenter. Det senare inkluderar en vippströmbrytare på den vänstra kanten för att ändra volymen under samtal och rör sig genom alternativen, och fyra knappar på framsidan, inklusive on-off switch. Dessa tangenter är nästan överflödig när du använder pennan.

Den stora luckan, som fungerar som skydd för skärmen samt en högkvalitativ högtalare, har en robust gångjärn och klipp stänger betryggande ordentligt. Chassit känns solid och passar bekvämt i handen, och även om huset är inte särskilt vacker, är det reptåligt och slitstarkt. Pennan stows väl in i telefonen tack vare en teleskopisk förlängning, som löser problemet att kroppen av telefonen är för kort för att rymma en fullängds pennan.

Om du är van vid Palm-enheter och andra handenheter, det 54mm med 40mm skärmen verkar initialt liten, men den har en upplösning på 240 x 320 pixlar. En stor ikon snabb tillgång längst upp i mitten av skärmen gör att du kan växla mellan telefonfunktionerna på och utanför skärmen, och de andra ikonerna runt den övre och nedre kanten kan utnyttjas för att ge mer information om ett visst objekt, t.ex. batterimätaren eller ring status.

Fyra grupp flikar längs den högra kanten ger tillgång till telefonens mer avancerade funktioner. Om du väntar en fullskalig PDA då du kommer sannolikt att vara en något besviken: denna enhet är en telefon på hjärta, till skillnad från Pocket PC-baserade konvergens enheter som Sagem WA3050 och Trium Mondo.

För att vara så fickan – i bilder the Accompli verkar mycket som en handdator, men i verkligheten är det ganska liten – Motorola har gjort sig av med Palm eller Pocket PC-stil dekorationer, och de flesta applikationer endast öka telefonens funktioner. Till exempel, från kontaktlistan kan du trycka ett telefonnummer eller e-postadress, varpå du tas till den aktuella applikationen att ringa ett samtal eller skicka ett skriftligt meddelande. WAP-läsare, e-postklient (du kan använda POP3 eller IMAP, men varnas: du kan inte synkronisera e-post med datorn), SMS-programmet och nummersändaren är alla väl integrerade.

Den Accompli 008 huvudkonkurrent för de närmaste månaderna är sannolikt Nokia 9210 Communicator. Men bortsett från att vara mycket mindre och lättare, spelar Motorola produkten GPRS trumfkort – en funktion förvånansvärt frånvarande i Nokia 9210. Dessutom, till skillnad från Sagem WA3050 och Trium Mondo, det är GPRS aktiverat ur lådan.

Det finns ingen HTML webbläsare, men WAP fungerar bra. Du kan ha praktiskt taget obegränsad WAP-bokmärken, fem anslutningsprofiler, fem gateway proxys och fem e-profiler, vilket ger en stor flexibilitet. Manualen är omfattande, lätt följas och verkligen hjälper när du anger dessa inställningar.

E-postmeddelanden kan organiseras i mappar, och SMS och andra textinmatning sker med hjälp av antingen det virtuella tangentbordet eller Wisdom Pen handskriftsigenkänning systemet. Det senare kräver ingen speciell teckenuppsättning och försöker förutsäga den bokstav du skriver.

Som med de flesta avancerade telefoner, är den verkliga kraften i Accompli 008 loss när den är ansluten till datorn. En seriell hållare levereras så att du kan synkronisera dina kontakter, anteckningar och tidsplan med de flesta stora PC PIM-program via den medföljande TrueSync programvaran.

Vaggan har trevligt handen som statuslampor och ett fack för att ladda reserv Li-ion batteri, men detta ogiltiga av en stökigt anslutning till elnätet – en USB-anslutning skulle ha tillåtit överföring mycket snabbare information och gjort sig av med behöver för en separat strömförsörjning.

Den TrueSync programvara är långt ifrån så enkelt som Pocket PC ActiveSync eller Palm HotSync, och även jämför dåligt med Siemens SL45: s PC-anslutning kit. Du måste hålla tapp inställningar på telefonen och sedan på datorn varje gång du vill synkronisera. Det är också krångliga och viktiga funktioner, såsom nedladdning av Java-applets, är onödigt komplicerade.

En av Accompli 008 s killer egenskaper är dess Java-kapacitet, i form av Suns J2ME miljö. För tredjeparts applets, Motorola visade oss mot www.midletcentral.com, där vi hittade ett gäng spel, ett alternativ WAP-läsare och vissa skärmsläckare. Emellertid skulle endast ett par applets fungerar när ned till Accompli – och en av dem var en ganska föga imponerande stoppur. För att vara rättvis, är det början för Java-telefoner, så vi kommer att hålla ett öppet sinne.

Flexibiliteten i Java är en stor tillgång till den här enheten så det är en besvikelse att finna att dess relativt magra 8 MB minne inte kan utökas – särskilt som bara omkring 3 MB är användbar. Men mager Java applets kan vara, snart skulle använda hälften av detta minne med några små program och säga, 500 kontakter, ett pressat schema och uppgiftslista och få e-post.

Den Accompli 008 kan ha ett Notes-program och ett snyggt stämpeldynan funktion för rita kartor, men den här telefonen är definitivt inte kommer att ersätta en fullfjädrad Palm eller Pocket PC handdator. Sen igen, är detta en av de Accompli 008 dygder: det gör inget anspråk på att vara något mer än en fantastiskt väl utrustad telefon.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator