Lenovo ThinkPad X1 Tablet granskning: Kompakt, robust och modulära Review

Fem månader efter det meddelades, har Lenovo tog sin modulära 2-i-1 ThinkPad X1 Tablet på marknaden. Mycket tack vare Microsofts Surface Pro 4 och iPad Pro (särskilt iPad Pro 12,9, men även iPad Pro 9.7) är hybrid tabletter nu anses vara den verkliga affären för företagens produktivitet. Som börjar på £ 1,049.99 (inkl. Moms, eller £ 875 ex. Moms), är 12-tums ThinkPad X1 Tablet en premie från enheten, så måste du vara säker på att det verkligen kan vara den enda dator du kommer någonsin behöver.

ThinkPad X1 Tablet omfattar 12-tums tablett, tangentbord och penna, plus valfria tilläggsmoduler.

Den övervägande svart ThinkPad X1 Tablet ser varje tum en ThinkPad enhet: både tabletten och tangentbordssektioner har en solid metallchassi, så ett skyddande fodral inte bör krävas för att hålla den säker från skador i en resväska, till exempel.

De två delarna hålla ihop mycket bra också, så det finns ingen oro dem separerar när du reser runt. Docknings mekanism förlitar sig på magneter snarare än mekaniska lås, men är fortfarande mycket säker. När hela anordningen lyfter upp av skärmen, kände jag alltid säker på att tangentbordet skulle förbli fast på plats, och det inte har svikit mig.

Tabletten har en nedfällbar cykelställ, medan tangentbordet fäster magnetiskt.

Det är klart från början att detta är en enhet som är tänkt att användas som ofta med sin tangentbord som utan. En metall cykelställ på baksidan av tabletten skjuts ut när du släpper en fångst och ger en ansenlig plan botten för att vila på ett skrivbord.

Stativet är fullt justerbar, så att du kan lägga på skärmen ända ner på skrivbordet om du vill, eller höja den till bara blyg av 90 grader.

Eftersom cykelställ måste hoppat ut för att hålla skärmen på plats, att komma igång är lite mer tidskrävande och krångliga än det är med en vanlig gripskopa laptop. Jag har aldrig riktigt vant sig behöva göra lite mer än bara lyfta på locket innan du börjar arbeta.

Den mest betydande användbarhet fråga när det gäller inställningen är att cykelställ sticker med cirka 90 mm från baksidan av enheten. Så om du behöver arbeta under förhållanden där skrivbordsutrymme är begränsat, såsom på ett tåg, ett flygplan eller i en fullsatt kafé där du delar en tabell, kanske du har rymdfrågor.

Lenovo ThinkPad X1 Tablet 20GG – 12 “- Kärn m5 6Y57 – 8 GB RAM – 256 GB SSD

Intel Core M5-6Y54, Windows 10 Pro 64, 12-tums 2160 x 1440 IPS pekskärm, Intel HD Graphics 515, 8GB RAM, 128GB SSD £ 1,049.99 (inkl moms.) Intel Core M5-6Y54, Windows 10 Pro 64, 12 tums 2160 x 1440 IPS pekskärm, Intel HD Graphics 515, 8GB RAM, 192 GB SSD £ 1,229.99 (inkl moms.) Intel Core M7-6Y75, Windows 10 Pro 64, 12-tums 2160 x 1440 IPS pekskärm, Intel HD Graphics 515 , 8GB RAM, 256 GB SSD £ 1,379.99 (inkl moms). – granskning enhet, Intel Core M7-6Y75, Windows 10 Pro 64, 12-tums 2160 x 1440 IPS pekskärm, Intel HD Graphics 515, 16GB RAM, 512GB SSD £ 1,759.99 (inkl. moms)

ZUS Smart bil finder och USB billaddare – den måste köpa gadget för sommaren, Lenovo Yoga 900 granskning: En mindre, smalare och lättare konvertibla ultrabook, Panasonic Toughbook CF-20 recension: Robust och flexibel, men dyrt

Å andra sidan, fungerar cykelställ riktigt bra i tablet-läge, eftersom det utgör en solid yta av bas till en tabell – i motsats till den smala remsan erbjudna av Microsoft Surface, till exempel. Och eftersom så mycket av stativet är i kontakt med skrivbordet, det finns ingen risk för det hela störta baklänges när du prod pekskärmen.

Productivity Module (överst) ger en extra (5-timmars-rankade) batteri, plus HDMI, USB 3.0 och Onelink kontakter. Projektorn Module (ovan) inkluderar ett pico-projektor som kan leverera en 60-tums bild från omkring 2.5FT / 2m.

Lenovo har gjort ett mycket bra beslut att bunta både tabletten och tangentbordet tillsammans, och även att inkludera sin ThinkPad Stylus penna med varje förkonfigurerad alternativ. Priset kan vara i överkant som ett resultat, men det finns inga ekonomiska överraskningar för dem som vill arbeta med hybridkombinationen.

Det finns massor av extramaterial som du kan köpa för att öka produktiviteten, inklusive en kommande projektor modul. Om denna add-on: s pico-projektor är lika bra som en inbyggd i Lenovo Yoga Tab Pro 3, då är det värt att undersöka. Finns nu är £ 139,20 (inkl. Moms) Produktivitet modul, som erbjuder en 5 timmars batteritid boost, HDMI-utgång, en full-size USB 3.0-port och en Onelink + dockningsport. En 3D Imaging Module med en Intel RealSense kameran har också tillkännagivits, men det finns inga tecken på det ännu.

Moduler monteras genom att ta bort dockningskontakten från botten av tabletten och sedan knäppa i add-on, som sedan levererar relevanta funktioner och en anslutning för tangentbordet.

Avsnittet tablett mäter 291mm bred och 209.5mm djup av 8.45mm tjock och väger 795g, medan tangentbordet mäter 290mm med 228 av 5.2mm. Lenovo inte citera en separat vikt för tangentbordet, men ger en total vikt av 1,1 kg. Jag vägde tangentbordet på 280 g, så det är rätt.

Tangentbordet kan antingen sitta platt på ett bord eller stöttas upp med en vinkel, tack vare en flexibel remsa som är förankrad vid dess övre kant och som möjliggör anslutning till tabletten.

Tangentbordet har en flexibel magnetremsa som stöder flera skrivvinklar.

Tangentbordet är en typisk ThinkPad design, med en Track sitter mellan G, H och B-knapparna, och tre knapparna ovanför styrplattan för styrning av pekaren och rullning. Styrplattan har sitt eget par av inbyggda knappar och svarar på använda.

Vi hittade tangentbordet lite svampig och otillfredsställande att skriva på. Det är också på den lilla sidan, och personer med större händer kan hitta saker lite trånga. Ändå går det med inom en relativt liten skärm enhet.

Eftersom det måste fungera som en fristående tablett, det är en ganska bred bezel runt 12-tums IPS pekskärm, vilket gör att det ser liten jämfört med, säg, 13,3-tums kant till kant skärm på ett stycke Dell Latitude 13. Ändå är dess upplösning av 1260 med 1440 pixlar (216ppi) tillräckligt hög för att leverera massor av detaljer när du skapar eller läsa text, titta på webbsidor och titta på video. Det är irriterande reflekterande men.

Lenovos medföljande ThinkPad Stylus drivs av en AAAA batteri och kan hantera 2048 nivåer av tryck. ThinkPad X1 Tablet innehåller Lenovos WriteIt app, som gör det möjligt att göra bidrag till textrutor i stort sett alla program du är sannolikt att stöta på.

Det finns ingen integrerad bostäder för pennan på chassit, vilket inte är förvånande eftersom pennans diameter är större än tjockleken av både tabletten och tangentbordet. Lenovos lösning är en hållare som slots i enhetens enda full storlek USB-port. Denna gummi enhet ser på sin plats mot ThinkPad annars så slanka linjer – och naturligtvis det sätter att USB-port ur funktion.

Det finns fyra förkonfigurerade modeller på Lenovos brittiska hemsida, som du också kan skräddarsy. Jag skickades till £ 1,379.99 (moms inkl.) Modell

Portar och kontakter är alla på sträckan tablett. Den enda USB 3.0-port har redan noterats, förutom där det finns en Mini-Displayport, en enda typ C USB-port som fungerar som laddningskontakten och 3,5 mm headset jack.

Systemreglagen är också alla på tabletten. Det finns en fingeravtrycksläsare och en NFC beröringspunkten på ramen, medan on / off knapp är på en långsida – upp till vänster när du arbetar i laptop-läge. I denna orientering, volymkontrollerna är på vänster kortsidan och högtalargaller på var och en av kortsidorna.

Med projektorn modul, är ThinkPad X1 Tablet potentiellt perfekt för presentationer till små grupper, så att du kommer att uppskatta dess ljudutgång, vilket är fullt tillräckligt för uppgiften.

På baksidan av tabletten är platser för en Nano-SIM och ett MicroSD-kort, även om förkonfigurerade instegsmodellen stöder inte mobilt bredband. Båda spåren är säkert gömd under cykelställ när det är stängt, men är synlig när stativet används.

Det finns två kameror: en 2-megapixel främre kamera för videosamtal och en 8-megapixel bakre kamera med blixt.

Enligt Lenovo, får du upp till 10 timmars liv från X1 Tablet s 2-cell, 37Wh batteri, men det är optimistisk i vår erfarenhet. Under provningen, även om i princip tomgång en morgon, batteriet sjönk från fulladdat till 75 procent, medan det i allmän användning jag kunde bara få mellan 5,5 och 6,5 timmar innan behöva ladda batteriet.

För en (påstådda) extra 5 timmars batteritid, måste du överväga Productivity Module, även om detta kommer att lägga vikt, bulk och kostnad (139,20 £ inkl. Moms). Åtminstone är det ett stycke laddare inte alltför betungande att bära med sig.

Lenovos 12-tums ThinkPad X1 Tablet är en kompakt och robust modulärt 2-i-1-hybrid som är en allvarlig utmanare till Microsofts Atom X7 baserad yta 3. Det är inte billigt men, och medan tabletten, tangentbord och penna är alla levereras som standard kommer den valfria Productivity Module sannolikt att krävas för att få tillförlitlig hela dagen batteritid.

Läs flera kommentarer

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator