Nyheter Analys: Intel ombildning flyttar Maloney närmare arvs plats

Gårdagens omorganisation på Intel, med avgång Senior VP Pat Gelsinger, och utnämningen av Sean Maloney som co-chef för en nybildad produkter grupp är delvis relaterad till som i slutändan kommer att lyckas Paul Otellini som VD. [Se: Intel blandar sin verkställande däck konsoliderar produktdivisioner | Mellan Lines.com]

Även Mr Otellini vid 58, är fortfarande många år från obligatorisk pensionsålder på Intel (65 år) företaget har en lång tradition att upprätta en jämn följd färdplan. De senaste drag tycks gynna Mr Maloney, som lämnar sitt jobb som Chief Marketing Officer och co-huvuden den nya divisionen, Intel Architecture Group (IAG), som konsoliderar alla sina produktdivisioner.

Omorganisationen utnyttjar Sean Maloney s stora kunskaper i att köra stora företag inom Intel. Den Chief Marketing Officer roll är inte lika utmanande som det en gång var, eftersom Intel har vunnit mikroprocessor krig. Intels dominans av mikroprocessormarknaden nått en ny fyra-årshögsta under andra kvartalet 2009.

Herr Maloney utmaning blir att se till att Intel kan behålla sin ledande position och utvecklas den Intel-arkitektur på ett sådant sätt att bevara höga marginaler. Utvecklingen av PC i den bärbara datorn och nu i netbook och mobila enheter, ger risk att billiga, kraftfulla chips kommer att underminera Intels hög marginal mikroprocessorer,. Intels förnyat partnerskap med Microsoft och dess operativsystem erbjuder ett sätt att hålla konkurrenter borta . Men med uppkomsten av cloud computing och plattformsoberoende mycket grafiska användargränssnitt, det finns potentiellt stark konkurrens bildas på horisonten för Intel.

Högpresterande grafikprocessorer i kombination med hög hastighet bredbandsanslutningar till molnbaserade tillämpningar kan rutt runt behovet av X86 arkitekturer i många typer av klient datasystem – inte bara netbooks eller mobila enheter. Till exempel finns det flera smarta telefon operativsystem med allt större antal program som inte är X86 baserade. Dessa kan migrera upp till större molnbaserade klientsystem.

Intels Atom är utformad för att förlänga x86-arkitekturen i netbooks och smartphone apps. Men det finns ingen garanti Intel kommer att kunna etablera samma dominans har haft i Client Computing för två årtionden. Det misslyckades gång tidigare när det försökte etablera sin StrongARM arkitektur i mobiltelefonbranschen.

Det beror på att Telecom företag har en stark ställning i fastställandet av applikationer, operativsystem och funktioner som körs på mobiltelefoner – som Apple har hittat ut. De har ingen önskan att bli standardiserad industrier på samma sätt som Intel och Microsoft standardiserad PC-industrin och lyckades samla majoriteten av vinstmarginaler.

De telekom styra bredbandsnät som är varför Intel är sådan som stark anhängare av WiMAX. Denna teknik skulle kunna valv över den muromgärdade regionala och nationella marknader som kontrolleras av Telco och kabelbolag. Herr Maloney brukade gå upp Intels comms chip grupp – han vet allt om den utmaning som telekom utgör för Intel.

Herr Maloney har traditionellt fått de tuffaste jobb på Intel. Och detta kommer att vara en av de tuffaste ännu.

Intel snäpper upp Movidius att skapa framtida datorseende, VR tech

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Intel levererar nya 3D NAND SSD för persondatorer, datacenter, Sakernas Internet

? Bland företag tech jättar tar pragmatisk innovation under

Intel, Intel snäpper upp Movidius att skapa framtida datorseende, VR tech, processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, lagring, Intel levererar nya 3D NAND SSD för persondatorer, datacenter, sakernas Internet, Enterprise Software ;? Bland företag tech jättar tar pragmatisk innovation under