NBN lanserar första satellit

Företaget rulla ut Australiens National Broadband Network (NBN) har lanserat den första av sina två nya AU $ 620 miljoner Ka-bandssatelliter som en del av sin långsiktiga satellit lösning för dem som bor på landsbygden och i avlägsna områden.

Satelliten, som heter “Sky Muster”, lanserades på torsdag morgon från Franska Guyana till höghastighetsbredbandstäckningen i samband med den andra satelliten kommer att inledas i mitten av 2016 för 3 procent av den australiensiska befolkningen som inte bor i den fasta -Trådlöst, fiber och hybrid fiber-koaxial (HFC) NBN nätverk fotavtryck.

Satelliten kommer inte att ge kommersiella tjänster till april eller maj 2016 men enligt Matt Dawson, NBN programchef för satellit.

“Lanseringen av satelliten är en sak, men det kommer att ta ungefär två veckor för oss att få satelliten i dess rätta geostationär bana över Australien,” Dawson sa webbplatsen.

Och då blir det en period av cirka två månader, där SSL, tillverkaren av satelliten, måste göra en del i omloppsbana tester för att säkerställa att satelliten fungerar som avsett, och det kommer att ta oss igenom tills början av december, där de sedan kommer att lämna över kontrollen över satelliten till Optus, eftersom vi har lagt ut flygverksamhet till Optus.

Optus och NBN kommer sedan att arbeta tillsammans med att integrera satelliten med NBN: s 10 markbasstationer, med Dawson säger att det är viktigt att företagen tar den tid som behövs för att få satelliter för att vara i full drift.

De är mycket nödvändiga tester, måste vi minska risken för antingen någon teknisk funktion inte fungerar, utan också alla de affärsprocesser och affärsverksamhet och IT-system som vi linda runt allt detta för att kunna erbjuda kommersiella tjänster och en kommersiell produkt “, sade han.

Vi räknar med att vi kommer att kunna kommersiellt lansera produkten slutet av april eller början av maj.

Den andra satelliten inblandade i långsiktig lösning kommer inte att lanseras förrän någon gång nästa år, även om Dawson sade att det finns “ingen slags super brådskande associerad” med tilläggs satellit förutsatt allt går väl med den första.

Kommunikationsminister cum premiärminister Malcolm Turnbull har tidigare sagt att de nya satelliterna kommer att ge högre hastigheter för de som bor i regionala och avlägsna områden som inte har tillgång till bredband på något annat sätt.

“NBN långsiktiga satellittjänster kommer att vara ett spel växlare för dem som bor i busken, och kommer att bidra till att överbrygga den digitala klyftan för närvarande upplevs av många” Turnbull sade i juli.

Dessa nästa generations Ka-band satelliter kommer att leverera prestanda i världsklass och topphastigheter på upp till 25 megabit per sekund oavsett var människor bor.

Dawson lades till onsdag att medan 25Mbps ner / 5Mbps upp är top-tier planen är företaget också erbjuda hastigheter på 12 / 1Mbps på sin grundläggande plan, som han sade är “mycket liknande” NBN fasta-trådlösa planer.

Koalitionen regeringens så kallade multi-teknik mix (MTM) NBN modell, som kommer att kosta upp till AU $ 56 miljarder topp finansiering, syftar till att omfatta 20 procent av den australiensiska befolkningen med fiber till lokalen (FTTP), 38 procent med fiber till noden och fiber till byggnaden (FTTP / B); 34 procent med HFC, 5 procent med fasta trådlösa, och 3 procent med satellittjänster.

Den nya satelliten kommer att ersätta den tillfälliga satellittjänsten införts av den tidigare Labor regeringen – som har sett så många registreringar som bredbandshastigheter för satellitkunder har avtagit till en genomsökning.

Jag är den första att erkänna den dåliga rap interimssatellittjänsten har haft “Gavin Williams, NBN: s chef för fasta trådlösa och satellit sade i augusti.” Så jag kan förstå en nivå av skepsis som många användare i regionala och avlägsna Australien har om vilken typ av [nya] satellittjänst.

Dock sade Williams att den långsiktiga satellittjänst kommer att råda bot på situationen, vilket ger förbättrad bredbandsanslutning för dem som bor i regionala och avlägsna områden.

Deep packet inspection för satellitanvändare

Dessa [satelliter] konstruerades marken upp för jobbet till hands: att ansluta regional och fjärr Australien. Den sammanlagda kapaciteten som stöds av dessa satelliter är 135 gigabit per sekund.

För att sätta det i perspektiv, är det full kapacitet av interimssatellittjänst … närmare 3 gigabit per sekund.

Den nya satellittjänsten kommer cap IP-adress “användning för att förhindra kapacitet som överträffat av efterfrågan igen.

“Vi kommer att införa en ny strängare” fair use “politik för att säkerställa en minoritet av mycket tunga användare kan inte tränga ut de flesta” Turnbull sade i mars förra året.

Dawson sade att detta fair use planen täckningen är nödvändig för att förhindra överbelastning på nätet och se till att de på satellittjänsten får lika tillgång till deras utsedda hastigheter.

“Det som människor behöver för att förstå om satellitnätverk är att, till skillnad från marknäten, där det är i princip obegränsad kapacitet, satelliter har en begränsad mängd kapacitet”, sade han.

Vi vill se till att slutanvändarna på långsiktig service satellit har en utmärkt service, och att göra det, vi måste placera några regler kring hur det begränsad mängd kapaciteten ganska hanteras i nätverket.

Australian Communications Consumer Action Network (ACCAN) välkomnade lanseringen av satelliten, säger att det kommer att förbättra de hastigheter och ge mer tillräckliga data utsläppsrätter för dem som bor i avlägsna områden.

“Människor behöver allt en pålitlig och prisvärd internetanslutning för grundläggande tjänster, såsom utbildning, bank, och hälsa. Den framgångsrika lanseringen av Sky Muster är en viktig milstolpe i leveransen av snabba bredbandstjänster till regionala och avlägsna Australien”, säger Teresa Corbin , VD för ACCAN.

När dessa tjänster blir tillgängliga för konsumenterna i den första halvan av 2016, ACCAN hoppas att de kommer att möta konsumenternas behov och säljas till en jämförbar kostnad för sålda tjänster i resten av Australien.

Med distansutbildning beroende av satellittjänster, Dawson förklarade också planer NBN att leverera denna kapacitet genom eventuellt utse en port på en kunds modem som ska användas särskilt för utbildning och lärande.

“Modemen redan har fyra portar, så vi skulle använda en av dessa extra portar potentiellt ansluta användartjänster direkt till ett utbildningsnätverk av något slag som vi tillhandahålls av en utbildningsavdelning, en stat baserad avdelning”, säger Dawson.

Därför den information som de skulle ladda ner över internet sedan skulle inte räknas deras månatliga planer, som har varit ett bekymmer som togs upp av ett antal distansutbildningsorganisationer … och det är ett alternativ som är fullt möjligt med det sätt som vi ve konstruerade nätverket.

Dåvarande Statssekreterare för kommunikation Paul Fletcher höjde först denna möjlighet i augusti, med nyheten att en distansutbildning arbetsgrupp hade fastställts i Canberra för att undersöka hur de nya NBN satelliterna kan utnyttjas för att förbättra distansundervisning.

NBN på tisdag släcka en begäran om upplysningar (RFI) för att hjälpa den att välja tillförlitliga, kvalificerade och erfarna leverantörer för att underlätta dess deep packet inspection (DPI) program.

NBN: s DPI initiativ syftar till att förhindra trafikstockningar och öka kapaciteten på sin satellittjänst genom att kanalisera och inspektera data och huvudet på informationspaket som skickas via NBN nätverk för statistiska ändamål.

Leverantörer kan anmäla sitt intresse, och måste kunna prestera på en nationell nivå, upprätthålla carrier-grade komponenter och lösningar, vara tillräckligt flexibla för att distribuera funktioner mellan olika nätverkssegment, har en bevisad distributions referenspunkt som rimligen linje med NBN funktionella krav; möjliggör centraliserade uppgifter synpunkter över teknik, kunna tillhandahålla tjänster direkt eller genom partnerskap i Australien, och ger snabb fel återhämtning via redundans.

Det har funnits viss oro för att NBN skulle kunna ägna sig åt otillbörlig DPI användning genom att samla innehållet i paketen tillsammans med sin statistik, som skulle kunna användas i första hand i syfte att upphovspolisarbete.

Företaget har förnekat detta, säger att initiativet endast syftar till att säkerställa nättjänst leverans för konsumenterna.

“Det handlar om att ge NBN med verktyg som ger statistisk information så att vi kan hantera Policyn för rättvis användning på lång sikt satellittjänst”, säger NBN talesman Andrew Sholl i ett uttalande på webbplatsen.

Vi vill se till att alla användare får sin beskärda del av knappa satellitkapacitet. NBN är inte ute efter att samla in eller lagra slutanvändarinnehåll.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata