NBN Co kan inte garantera Libs “50Mbps hastighet löfte: rapport

NBN Co inte skulle kunna erbjuda en garanterad 50Mbps bredband under koalitionens alternativ modell för nationella bredbandsnätet har NBN Co varnade i konfidentiella genomgångar papper förberedda för inkommande kommunikationsminister Malcolm Turnbull.

Begränsningen beror på de okända egenskaper hos VDSL2-teknik på vilken koalitionens bredbandspolitik bygger. VDSL2 verkliga utfall baseras på den ännu okända tillstånd av Telstras kopparnätet och avståndet av en viss abonnent från närmaste nätnoden.

Dessa prestandaegenskaper, rapporten varnar, medel kunder som använder koalitionens NBN modell kunde bara realistiskt erbjudas två garanterade hastigheter: 12Mbps (med 1Mbps uppladdningar) och 25Mbps (med 5MBps uppladdningar).

“NBN Co skulle sannolikt ge ett minskat antal hastighets nivåer”, säger rapporten. “I enlighet med den nuvarande konstruktionen, det skulle sannolikt vara två hastighetsnivåer på FTTN.”

En tredje, högre hastighet tjänsten kan också erbjudas, men det skulle inte kunna säljas som en garanterad 50Mbps tjänst utan skulle vara en “best effort” -tjänst i vilken dag till dag hastigheter skulle variera kraftigt beroende på varje kundens individuella situation.

Den nya regeringens plan kommer att innebära installation av fiber till, grannskap “noder, – ungefär varav 60.000 kommer att installeras runt Australiens förorter under den nya regeringens plan.

Faktiska hastigheten mellan noden och kundens lokaler kommer att bero på tillståndet i Telstra kopparnätet som har, som beskrivs som “förfallet”, av branschsiffror men är, talade upp av Telstra, och överraskande att vissa, av NBN Co stol Ziggy Switkowski, som kommer att leda NBN Co: s omförhandlingar med regeringen över tillgång till nätverket.

Nedladdningshastigheter under koalitionens FTTN nätverk kan sträcka sig upp till 100Mbps i en “mycket begränsat antal lokaler”, rapporten råder, “med en större andel av lokaler är mer sannolikt kunna uppnå 50 / 10Mbps hastigheter under förutsättning att vara tillräckligt nära (300 -400 meter) till noden. ”

Experter har sagt det optimala maximala avståndet till noden är 500 meter, som under NBN Co: s modellering skulle lämna många kunder utanför 50Mbps tjänsten radie.

Även når 50Mbps tröskeln skulle vara svårt i praktiken med tanke på de många fysiska begränsningar Telstras kopparnätet, varnar rapporten: “För att rulla ut en VDSL2 nätverk med minimimål hastigheter på 50 Mbps, kommer betydande nätverk sanering måste ske i koppar växt inklusive avlägsnandet av brygg kranar, dåliga skarvar och annan fysisk funktionsnedsättning som påverkar prestanda. ”

Omfattningen, natur, kostnad och tidsplan för denna sanering är fortfarande okänd och har identifierat ett av, tolv stora hinder, som skulle kunna hindra koalitionsregering från att träffa sina utbyggnadsmålen.

Kunder som använder koalitionens NBN modell kunde bara realistiskt erbjudas två garanterade hastigheter: 12Mbps (med 1Mbps uppladdningar) och 25Mbps (med 5MBps uppladdningar).

En person med hemvist i inre västra Sydney flerfamiljshus Sydney Park Village (SPV), nyligen visat sig Turnbull, hans FTTN tjänstens topp nedladdningshastigheter på 49Mbps över FTTN, med närmaste noden runt 100 meter bort.

Han hade tidigare prenumererar på en 100Mbps service och genom vissa rapporter hade klockat Speedtest.net resultat i storleksordningen 92Mbps nedladdning / 39Mbps uppladdning – men därefter nedgraderade sin plan till 50Mbps.

En annan SPV invånare sade han fick 27Mbps / 16Mbps Speed ​​resultat under samma infrastruktur, med fokus på rörliga karaktär faktiska levererade hastigheter.

Oförmågan att garantera 50Mbps tjänster skulle påverka NBN Co: s relationer med leverantörerna detaljhandelstjänster (regionstrategidokumenten) som kommer att köpa sina grossistprodukter och sälja dem till detaljhandeln NBN kunder, varnade rapporten också.

Avsaknaden av en garanterad 50Mbps tier, det sagt, det är betydde “troligt att [garanterade servicenivåer] kommer att behöva minskas från dagens normer som förhandlats fram med industrin via, grossistavtalet bredband, på grund av den relativa ålder av koppar jämfört till en nyinstallerad fiberaccessnät. ”

“Annat än” best effort “åtaganden kan bara bestämmas följande fältförsök och noggranna mätningar av prestanda uppnått något. Men … NBN Co kan inte bekräfta vad högre hastighet nivåer, om någon, kan erbjudas under en FTTN arkitektur tills en omfattande studie har slutförts. ”

NBN Co CTO Gary McLaren, nyligen bekräftats, att laboratorieförsök av VDSL2-teknik hade varit en framgång, även om han inte kunde förutse de hastigheter som i slutändan skulle vara tillgängliga för slutanvändare.

Koalitionen bredbandspolitik har lovat att leverera 25Mbps till alla australiska lokaler 2016 och 50Mbps till 90 procent av lokaler 2019.

Rapporten, som erhållits genom Fairfax Media och hemsidan Australien, framställdes genom NBN Co under vaktmästare perioden på begäran av den dåvarande Institutionen för bredband, kommunikation, och den digitala ekonomin (DBCDE) för den “blå boken” överlämningsmöte ges till inkommande minister. Dess release har blockerats av Turnbull och nu Department of Communications trots många informationsfrihet förfrågningar om dess release.

* Uppdaterad att inkludera ytterligare information om slutanvändarhastigheter som erhållits genom SPV invånare.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata