Grateful Dead vinna Internet Archive hjälte utmärkelse för viral marknadsföring och delning

John Perry Barlow, textförfattare för Grateful Dead accepterar tilldelning från Brewster Kahle.

Internet Archive (IA), arkivet San Francisco baserat ideella digitala medier, meddelade i veckan flera nya program i samarbete med stora amerikanska bibliotek och en ny årlig utmärkelse: Internet Archive Hero.

De senaste program inkluderar partnerskap med topp bibliotek och musik arkivorganisationer. Musik är en nyckelfråga för IA som presenterade en “musik locker” inställning till att utvidga sitt lager av musik utan att utlösa upphovsrätts kostymer. Det låter musik samlare att överföra digitala kopior av sina bibliotek på deras musik skåp lagras på Internet Archive. Det kommer att signalera om en titel redan har digitaliserats och laddats upp av en annan, men det kommer fortfarande att vara tillgängliga i musik skåp. Detta bör öka storleken på musikarkiv genom att eliminera dubbelarbete och fokusera på titlar ännu inte digitaliserade.

Internet Archive är en ideell organisation som grundades av Brewster Kahle, en tidigare Internet-entreprenör, 2001. Dess uppgift är att digitalisera och lagra så mycket mediekultur, tidningar, tidskrifter, böcker, TV, radio, broschyrer att den kan hitta. Det har digitala versioner av några av de första böckerna, och hundratusentals timmar av TV-sändningar från stationer i alla storlekar över många årtionden, det har nästan alla de tidiga videospel från 1970 och 1980 som gör det möjligt för människor att spela dem genom en virtuell spelkonsol som skapats i en webbläsare.

Internet hjälte pris går till viral marknadsföring pionjärer …

Brewster Kahle gav mycket första Internet hjälte utmärkelse till Grateful Dead. Hans vän John Perry Barlow, textförfattare för bandet, tog emot priset. Barlow sade att Grateful Dead popularitet berodde på att låta sina fans att spela live-shower och dela banden.

Grateful Dead var de första att utnyttja viral marknadsföring “, säger Barlow.” Det fanns många andra bra band runt när vi började med att de inte har samma typ av publik som vi hade och med en nästan religiös glöd.

Han sade att banden skulle resa tusentals miles och delade via e-post, som byggde en massiv följande för bandet. Grateful Dead var ett av de bästa uppräkningsliveakter i USA under många år. Barlow sade att av cirka 2300 livespelningar som spelas av de ursprungliga medlemmarna i Grateful Dead, har Internet Archive nästan alla utom ett fåtal hundra.

Konsekvensanalysen just nu lagrar 20 petabyte data och en fördubbling om varje år, som betjänar cirka en miljon besökare varje dag.

Det är inrymt i en vacker före Christian Science kyrka bara några kvarter från Golden Gate Park i San Francisco.

Några nytillkomna arkiv omfattar obskyra samlingar såsom årtionden av bakgrundsmusik spelas i K-Mart butiker från 1970-talet och framåt. Det finns också många sällsynta inspelningar av tidiga blues artister. De mest populära vintage spel är Oregon Trail från tidigt 1980-tal.

Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barnets

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott

Tech Industry, Zuckerberg under eld: “Facebook fel att censurera berömda Vietnam pic av napalm barn, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder avgår, COO att ersätta, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar; Tech Industry, British Airways passagerare inför kaos på grund av IT strömavbrott