På tabletter, Android 4.0 är en glasshuvudvärk

Under de senaste två veckorna har jag enbart använt Googles Android 4.0 “Ice Cream Sandwich” för alla mina tablett datorbehov.

Som jag förklarade i mitt sista biten den 4 januari, hade jag redan installerat och testade olika pre-release community versioner för min Motorola Xoom.

Xoom, till skillnad från andra 10,1 “Honeycomb tabletter är en Google Experience enhet, är populärt med Android tablett utvecklare eftersom det är en stabil del av hårdvara, och därmed har varit en av de allra första surfplattor för att ta emot den senaste Android programvara.

Den version jag så småningom bosatte sig på och som används för de flesta av de senaste två veckorna var ett satts samman av de begåvade människor på Team EOS, tidigare känd som “Tiamat”, som har producerat olika skräddarsydda “rotade” rom och överklockade kärnor för XOOM i förflutna, liksom tidigt stöd för att tablettens MicroSD-kort redan innan Motorola själv förutsatt att det i en uppdatering månader senare.

Det har bara varit i de senaste två dagarna som jag har kunnat hämta och installera den halvofficiella Motorola Xoom Android 4.0.3 ROM, bygga IML77. Jag säger halvofficiella eftersom det anses vara en “blöt bygga” att bolaget för närvarande sådd till en pilotgrupp av testare.

Det är dock nästan säkert kommer att vara mycket nära till färdig programvara som de flesta XOOM ägare kommer att få som en Over the Air (OTA) uppdateras inom kort.

[UPDATE 2012/01/18: IML77 har just bekräftats vara den officiella Motorola Ice Cream Sandwich utgåvor av programvara för Xoom, inte bara en tid build]

Med detta sagt, min erfarenhet med Team EOS och Motorola IML77 bygger varit mycket lika. Jag har använt samma grupp av applikationer med båda, och har upplevt liknande beteende och problem med OS, så sannolikheten för att det finns ROM specifika frågor som påverkar min allmänna observationer är ganska liten.

Innan jag kom anklagas för att vara en Android hater, låt mig göra en sak helt klar, och det är jag som Android mycket. Jag använder en Android-telefon (Verizon Galaxy Nexus) och jag har varit en Android användare under de senaste två åren. Jag är också ganska utbildad i systemarkitektur av själva operativsystemet.

Så vad kommentarer som följer i detta stycke, vänligen ha det i åtanke innan du drar ut eldkastare.

Jag har varit att föra Xoom med Ice Cream Sandwich på vägen med mig i två veckor, och tillbaka till Chicago. Jag har använt det i stor utsträckning medan tjudra via Wi-Fi till 4G och även ansluten till snabbt bredband i mitt hotell och i mitt hem, så jag har ett bra urval på hur den presterar. Totalt, jag är inte nöjd med det.

Nu finns det vissa aspekter av Ice Cream Sandwich som verkligen känns mer lyhörd än sin föregångare, Honeycomb 3.2. Jag har sagt så tidigare. Generellt sett är användargränssnittet snappier.

Men det inte har nytta av ett år till ett värde av buggfixar och därmed finns det tillfällen när programmet är faktiskt mindre stabil än Honeycomb. Många program har ovanligt långa starttider och göra långsamt eller frysa upp på skärmen, även om du tvingar GPU att göra 2D-operationer i menyn “Developer Options”.

Läs också: Varför Ice Cream Sandwich kommer inte att kunna spara Android tabletter

Och sedan finns det fruktade “Denna app inte svarar” dialogruta som ger dig möjlighet att vänta eller tvinga stänga appen. Men ibland är inte så lycklig och du måste stänga av operativsystemet och starta att få en stabil miljö igen.

Jag har en massa personliga frågor med hur användargränssnittet är utformad och genomförs på Android tabletter som jag har dokumenterat tidigare som mycket kunde kommer att skada plattformens marknadens acceptans, men de kan kokas ner till övergripande estetiska frågor, inte själva funktionella problem. Detta är inte att säga att estetiska frågor och UI design är inte viktigt, men app kompatibilitet och prestandaproblem rankas mycket högre på min lista över peeves.

Och ja, jag hatar fortfarande långt Android multitasking genomförs.

Efter att ha undersökt de multitasking förändringar i Ice Cream Sandwich lite längre, inser jag nu att de “senaste uppgifterna” -knappen är i själva verket en uppgift switcher som i själva verket stopp uppgifter, men det är inte en särskilt användbar en för även om det är tänkt att “nice kill” processerna när du stoppar dem, det slutar inte tjänster från åter lek- och det kommer inte nödvändigtvis döda dåligt beter program, som säger, Facebook, som måste vara en av de mest Awfully skriftliga bitar av sopor sedan iTunes.

Läs också: Kära Google, suger Android Multitasking

Bärbara datorer, snabbt och enkelt sätt att förhindra laptop nätkablar nötas, rörlighet, Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik, bärbara datorer, Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator ; Bärbara datorer, ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet

Så du måste sluta använda den verkliga uppgiften mördaren i inställningsmenyn i alla fall.

Det skall heller inte skilja mellan de uppgifter du “nystartade” och uppgifter som faktiskt fortfarande körs heller. Och det kommer inte att sluta tjänster och program från att åter leken sig när du inte vill att de ska, och det finns inget sätt att kontrollera program som åter leka tjänster på global operativsystemnivå och på en granulär bas, precis som iOS har med push-meddelanden som du kan slå på och av på en app från app basis.

Sådant är kvar upp till Android app utvecklare, som kan eller inte kan sätta i en inställning för att stänga av saker som polling av nätverket, et cetera.

Jag är också medveten om den “oanvända minne går till spillo minne” argument och att Android frigör resurser på egen hand och även cachar processer och program så att de startar upp snabbare.

Väl gissa vad. Om minnet inte är det när en krävande program behöver det, och uppgiften mördare, automatisk eller inte är oförmögen att stoppa en vandrande process, du körd. Sorry folks, men om döda en app med en uppgift chef eller switcher, jag vill verkligen veta att det faktiskt är borta. Och jag misstänker att det gör en majoritet av slutanvändare som inte fungerar med saker som Linux varje dag.

Tillräckligt med multitasking argument som jag aldrig jag kommer att vinna med fandroids. Låt oss gå tillbaka till appar.

Apparna som verkar för att köra långsamt, har långa starttider och frysa i Ice Cream Sandwich är grafikintensiva program som byggs i Dalvik, aka Java bytekod. De värsta syndarna jag har sett har varit Netflixs huvudfilmen som besöker UI, Pulse nyhetsläsare, Weatherbug HD och ja, Facebook.

Det är svårt att säga exakt om det finns ett mönster för vilken typ av program är det mest problematiska eftersom till skillnad från Apple, som med jämna mellanrum gör deras utvecklare åter intyga på nya utgåvor av operativsystemet eller ansikts uteslutning från sin App Store, Google inte svartlista appar på Android Market som byggdes för att äldre Android API: er som inte kan fungera korrekt.

Och Android Market inte klassificera programmen efter vilken nivå av API som de använder, så att du kan inte selektivt välja den nyaste eller mest uppdaterade saker. Eller även filtrera bort äldre program i enlighet med detta.

Men jag misstänker att allt som inte byggdes för att dra nytta av Honeycomb API: er för att specifikt drivs som en tablett app kommer att få problem.

Google har förbättrat skärmen rendering problem genom att tillåta program som har utformats för smartphones (t.ex. Facebook) för att antingen sträcka för att fylla skärmen eller rastrera i sin upplösning, a la iPhone apps på iPad. Men det är inte en helt idiotsäker process som på Apples iOS.

För det mesta när jag hittade en app som var avsedd att dra fördel av Honeycomb (3,0, 3,1, 3,2) och var ren Dalvik, såsom IMDB eller Flixter, det gick bra, även om det fortfarande inte lika smidigt som sina iOS motsvarigheter. Men de allra flesta av de program som finns på Android Market eller Amazon egen Appstore är skrivna mot API för 1,5, 1,6, 2,0, 2,1, 2,2 och 2,3.

Googles egen ICS 4.0.3 program som Gmail, YouTube, G +, Google Böcker och Browser alla kör väl, men det är att vänta, eftersom företaget känner sin OS och API: er bättre än någon annan och kan optimera därefter.

3: e parts applikationer byggda i Native Development Kit (NDK), som är skrivna i native C ++ fare mycket bättre. Men de flesta av dessa program är spel, och den grundläggande arkitekturen i NDK har inte förändrats väsentligt sedan Honeycomb, så du förväntar dig saker som körs effektivt på den metall som fortfarande köra ganska väl.

Ja, och det är där skon klämmer. NDK appar som körs i C ++ kör bra. Optimerad Honeycomb eller Ice Cream Sandwich Dalvik (Java) appar körs bättre än de gjorde tidigare, men inte lika snabbt som nativt C ++.

Naturligtvis, jag har kört alla mina Ice Cream Sandwich tablett tester på en Xoom, som är en NVIDIA Tegra 2 dual-core design. Redan är Tegra 3 quad-core tabletter med snabbare grafikprocessorer som Asus Transformer Prime börjar fartyget, men det finns några Tegra 2: s som precis börjat sjöfarten också.

Så betyder det för att få optimal Android 4.0 prestanda, bör man få en nyare quad-core tablett och sänka sina förväntningar på befintliga modeller som får uppdateringen?

Det är lite av en otäck smak av glass att svälja, med tanke på att Apple har lyckats exakta extremt vätska prestanda ur även den första generationens iPad på iOS 5, med hjälp av alla infödda C ++ och Objective-C baserade applikationer, som har en ynka enda processor och 256 MB RAM, nevermind iPad 2 med dual-core A5, som bara har halva RAM förra årets Honeycomb tabletter men kompenserar med en mer kraftfull GPU och effektivare program.

Jag tror att vi måste hantera våra förväntningar om Android totalt. Eftersom den använder Dalvik som sin främsta tillämpning motor, måste vi inse att det är mindre effektivt än ett operativsystem som körs enda inhemska C ++ eller Objective-C program. Så det betyder att det måste använda mer RAM-minne, och även mer CPU hästkrafter för att ge dig en motsvarande erfarenhet med ambitiösa tablett apps.

Och det innebär också att trenden för styck (BOM) med full storlek Android tabletter för att hålla jämna steg med iPad kommer att tendera att vara högre än Apples oavsett vad, även om de håller driver upp den speciell att hålla jämna steg på bara en ren prestanda.

Nevermind fyllning dessa tabletter full av värdelösa saker som högupplösta kameror och HDMI-portar och expansions minnesplatser som ingen egentligen använder bara för att konkurrens funktion krypning.

Och jag vill inte ens komma in Apples leveranskedjan fördelar som Googles OEM-partners kommer att ha en mycket svår tid att komma ikapp med.

Jag har använt Android 4.0 i två veckor på en tablett. Är det bättre än Honeycomb? Ja. Men det är inte utan sin egen andel av problem. Det kommer att ta lite tid för program för att fånga upp till det, och du kanske vill överväga att använda hårdvara som är faktiskt upp till uppgiften att tillhandahålla en optimal upplevelse med det nya operativsystemet.

Har du använt Android 4.0 på en tablett ännu? Prata tillbaka och låt mig veta.

Snabbt och enkelt sätt att förhindra laptop nätkablar nötning

Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator

ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet