Oracle stämmer Android timmar efter poserar som öppen källkod förespråkare på LinuxCon

Oracles backstabbing, mördande arv återuppstått sista natt i Grand sätt, utan tvekan efter alla sina chefer flyger tillbaka från LinuxCon rensat banan.

Oracle hade en stor närvaro på konferensen Linux denna vecka. Wim Coekarts, Senior Vice President för Linux Engineering på Oracle, levererade en av de första stora tankar på utställningen. Visste han?

Sedan är det bara timmar efter tre dagar långa konferensen avslutades, efter Eben Moglen s dystra grundton om mer patenttvister, den egenutvecklade mjukvarujättens brutit de största no-nos i open source-världen och lämnat in en stor patentöverträdelseförfarande mot Googles Linuxbaserade Android .

När jag läste rubriken, jag var tvungen att kolla min kalender för att se till att det inte var den 1 april Hur rude, verkligen.

Jag menar, det är ungefär som att vara den bästa mannen på en väns bröllop och försöker döda paret efter mottagandet.

Men kanske jag hoppade till fel slutsatser. Kanske Oracle var tyst utmanande Google för att få dem att sätta sin kod tillbaka in i kärnan – eller att ge MeeGo en bättre utsikter i Linux mobilmarknaden? Fanns det något sätt detta skulle kunna tolkas som ett proffs för öppen källkod? Nej nej.

Då kom jag ihåg att detta fortfarande är Larry Ellison sällskap. Det finns ingen guldkant här för öppen källkod förespråkar. Jag täckte både Oracle och Microsoft i 90-talet och 00-talet och drog slutsatsen att medan båda var onda konkurrenter att den förra var mycket mer av en ond imperium än den senare.

Du vet, Ellison, killen som köpte upp alla sina rivaler i ansökan marknaden att döda konkurrensen? Killen som öppnade sitt hjärta till kanalen i mitten av 90-talet –and sedan efter att ha stulit deras kunder och klienter – visade dem dörren? Den vars betald mördare sätt sålda extremt komplicerat, extremt dyr programvara för företagskunder – och lämnade dem hängande i vinden? Den som lanserade sitt eget varumärke av Linux – och iväg en Firestorm om fragmentering?

Han har massor av pengar, tuffa advokater och ägande av Sun, Java, Openoffice och MySQL – och på grund av att bli en del av samhället förra året – djupare insikter i hela FOSS samhället, det vill säga dess Achilles klackar och andra mindre kända detaljer open source företag inte vill dela med sina egna nemesis.

Börjar känna illamående?

Vi bör inte bli förvånad. Oracle är en proprietär programvara företag vars förmögenhet och framtid varmt hotas av öppen källkod. Hans affär att köpa Sun – n uppenbar ände springa runt FBI att få MySQL – har alltid varit misstänksam.

Nu, beväpnade med den senaste Bilski beslut, är Ellison är redo att göra vad Microsoft inte har gjort: ta Linux till domstol.

Enterprise Software;? Openoffice är död. Leve Libreoffice, Open Onetime MS Office utmanare Openoffice:? Vi kan stängas på grund av minskande stöd, moln, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Och det kommer att bli en doozy – långt mer animerad än IBM-SCO yawner.

Ironiskt nog, Google – som har varit i hundkojan med några i branschen – har blivit de facto öppen källkod kärleksbarn natten.

Jag håller helhjärtat med min kollega Dana Blanken, som råder Google att stå tuff mot hotet av patent och inte ge efter för frestelsen att underteckna en kompromiss med Oracle som betyder problem för företaget och faktiskt öppen källkod för många år framöver.

Affärer är affärer. Men egentligen, Larry, skicka dina killar till LinuxCon?

Miss Manners skulle ogilla.

Vänligen hoppa in på tåget och skicka mig alla era kommentarer.

? Openoffice är död. Länge leve Libreoffice

Onetime MS Office utmanare Openoffice: Vi kan stängas på grund av minskande stöd

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip