Hyper-V Server 2008 R2 Review

Halvtids R2 uppdatering av Hyper-V Server 2008 ser Microsofts gratis bare metal hypervisor förbättras för att matcha kapacitet dess R2 genomförandet hela Windows Server 2008. I huvudsak innebär att större skalbarhet, plus införandet av VM migreringsverktyg lämnas utanför den ursprungliga utgåvan – inklusive direktmigrering med minimal stilleståndstid. Men verktyg förbli en extra så i sig bör Hyper-V Server 2008 R2 inte betraktas som en fristående virtualiseringslösning.

I sitt mål företagsmarknaden, där den kommer att användas tillsammans med hela Windows Server 2008 produkt gör Hyper-V Server en mycket vettigt. Det är delvis på grund av det är gratis, men lika eftersom det snabbar upp och förenklar serverdistribution. I våra tester tog det inte mer än 30 minuter för att konfigurera en ny server – ännu mindre när vi hade hämtat gratis startavbildningen och brände den till DVD.

Den största fördelen är att det finns ingen anledning att installera Windows före start. Istället Server Core laddas som en del av en automatiserad installation rutin som kräver mycket lite uppmärksamhet från operatören. Det gjort, du sluta med samma textbaserade GUI som den tidigare utgåvan, men det är lätt att ansluta en ny server i nätverket och ansluta sig till en domän. Du kan sedan använda samma Hyper-V och failoverkluster manager verktyg som ingår i Windows Server 2008 R2 för att hantera servern och göra saker som ansluta sig till ett failover-kluster, skapa, klon och migrera virtuella och så vidare. Dessutom har System Center Virtual Machine Manager 2008 (SCVMM 2008) också uppdaterats för att tillhandahålla tjänster över serverhanteringsverktyg för både R2 implementeringar med identiska funktioner oavsett om du använder hela hypervisor eller den fristående versionen.

Tyvärr, sänka ner i näringskedjan, kan mindre företag att hitta denna metod lite dyrt. I vilket fall är det frestande att lämna Windows Server 2008 ur ekvationen och överväga att installera Hyper-V som en fristående lösning. Men det är inte nödvändigtvis en bra idé för ett antal skäl.

Failover klustring och direktmigrering är nya i R2-versionen av Hyper-V Server 2008, men du måste fortfarande lägga hanteringsverktyg.

Licensiering är en en ofta förbisedd övervägande, som med Windows Server 2008 får du en licens för att köra Windows Server på både en fysisk och en virtuell maskin. Men Windowslicenser ingår inte i Hyper-V Server, så du måste köpa in Windows Server ändå, om du inte redan har licenser som du kan använda – eller om du bara vill vara värd Linux virtuella maskiner.

Sedan finns det förvaltning. Fria verktyg för Hyper-V Server är tillgängliga som en del av ett paket som kallas Remote Server Administration Tools (RSAT). I själva verket har de funnits i ganska många år, men du behöver Windows 7 att vara värd den senaste versionen, kapabla att hantera Hyper-V Server 2008 R2.

Vi förväntade oss att hitta en RSAT länk på Hyper-V Server webbplats, men det fanns inte en och vi var tvungna att tillbringa en tid på att leta efter nedladdningen (som endast kan installeras på datorer som kör Enterprise, Professional eller Ultimate av Windows 7).

De RSAT verktyg är inte svårare att installera än någon annan applikation. Men vi hade problem med att ansluta dem till vår testserver – särskilt på en arbetsgrupp nätverk, där vi hamnade byta till en domännätverk. Detta var förbryllande eftersom vi förväntar en arbetsgrupp setup för att vara ganska vanligt och vi har haft några sådana problem när du installerar andra hypervisorer från Citrix, Parallels och VMware, som alla bunt hanteringsverktyg med sina produkter – inklusive de fria.

När igång, de RSAT verktyg är ganska enkelt, med en mycket likartad främre till dem som ingår i Windows Server. Dessutom, vad du sluta med är en skalbar virtualiseringsplattform som nu matchar hela Windows Server 2008 R2 hypervisor. Det betyder stöd för värdservrar med upp till åtta processorer eller 64 kärnor, plus 1 TB RAM. Upp till 384 virtuella kan nu vara värd varje server (dubbelt gränsen i den ursprungliga versionen), med upp till 512 virtuella processorer totalt och högst 64 GB RAM och 2 TB hårddiskutrymme per VM.

Du får också kärnan parkering och hot swapping av virtuella SCSI-diskar, plus direktmigrering och failover-klustring behövs för att stödja den. Dessa funktioner är kanske inte så viktigt för mindre företag, men oavsett vem du är, har mycket att erbjuda Hyper-V Server 2008 R2. Kom bara ihåg att det inte kan vara gratis virtualiserings rida det verkar.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator