Hur du anpassar Linux: Kanel

Hittills i denna serie av “Så här anpassar din Linux bloggar har jag tittat på Xfce, KDE och Gnome 3. Nu är det dags för skrivbordet kanel.

Som med tidigare inlägg, jag vill vara säker på att jag använder den senaste versionen och att det är väl integrerad med Linux-distribution, så den här gången kommer jag att använda kanel 2,8 på Linux Mint 17,3 Beta (att vara mycket specifika, det Cinnamon 2.8.5 vid tidpunkten för denna skrift, har en gång alla tillgängliga uppdateringar har installerats).

Den initiala Cinnamon 2,8 skrivbordet på Mint 17,3 ser ut så här, kanel 2.8.5 på Linux Mint 17,3

Det ser ganska typisk, i linje med de Xfce och KDE datorer minst. Det finns en skrivbordsunderlägg (bakgrund), med ett par av ikoner på den, och en panel som sträcker sig över längst ned på skärmen. Panelen innehåller en meny och några ikoner, kontroller och bildskärmar.

Kanel Programmeny Om jag klickar på menyn längst till vänster av bottenpanelen, innebär det upp programmenyn.

Det ser också ganska bekant nu, en kategoriserad meny med en favoritområde, Shutdown / Reboot knappar och en sökruta på toppen.

Låt oss börja med något enkelt, på samma sätt som vi gjorde med de tidigare datorer – byta bakgrundsbild.

När jag högerklicka någonstans på skrivbordet, kommer skrivbordsalternativmenyn upp. En av punkterna i den menyn är Ändra skrivbordsbakgrund, så det är det självklara valet.

Det finns några andra intressanta objekt på den här menyn, kommer jag komma tillbaka och titta på några av dem senare.

Bakgrunderna verktyget ger dig en lista över tapeter grupperade efter Linux Mint frisättning (med namn) där de dök upp, och dina egna bilder katalog. Du kan lägga till fler kataloger i listan genom att klicka på “+” längst ned i listan.

Längst upp i fönstret finns knappar för bilder och inställningar. Skärmen som visas här är bilder, och om jag klickar på en av dem kommer omedelbart att bli tapeten – det finns ingen eller “OK” knappen “Acceptera”.

När jag klickar på Inställningar, ändras den till fönstret, vilket visar att det för närvarande endast använder en enda bild för tapeter (spelet är Off). Turning bildspelsläge på berättar kanel att använda alla bilder från den katalog väljs, och innehåller alternativ för hur lång tid varje bild visas, och om bilderna ska visas i tur och ordning eller i slumpmässig ordning.

Återigen, andra än den specifika utformningen och terminologi som används i denna kontroll, är allt detta ganska mycket på samma sätt som det var i Xfce och KDE – och det saknades i Gnome 3.

Låt oss gå tillbaka och plocka upp ett annat objekt från skrivbordet menyn ovan. Precis ovanför bakgrunden förändring objektet, det är en intressant utseende en som heter Lägg Desklets. Du kanske inte vara bekant med begreppet desklets, men det tar inte alltför mycket fantasi för att räkna ut att det är förmodligen någon form av en applet som lever på skrivbordet.

Välja att menyalternativet tar upp Desklets kontroll, med en lista över tillgängliga desklets. För åskådliggörande syfte är jag bara kommer att lägga en enkel digital klocka på skrivbordet, allt jag har att göra är att välja det och klicka sedan på Lägg till skrivbordet. Det kommer sedan att visas på skrivbordet. Jag kan klicka och dra det dit jag vill verkligen att det ska placeras, och jag kan högerklicka på den och välj Anpassa … för att få ett fönster där jag kan ställa in teckenstorlek, vilket medför att sätta klockan storlek.

Linux och öppen källkod

Hur du anpassar Linux: Xfce, Hands-On med OpenSUSE Leap RC1: En kort genomgång av installations, Hands-On: kaos Linux 2015,10, alltså mot Calamares: Jämföra Manjaro 15.09 installatörer, Uppgradera min Linux-Windows flera operativsystem Windows 10, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, mitt sätt, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, del två

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Jag kommer att avvika kort från den ordning som jag gjorde saker med tidigare datorer, för att fixa något som kommer att driva mig till vansinne annars (ja, jag vet, det skulle vara en kort bilresa). Linux Mint är den enda fördelningen av sex eller sju som jag använder regelbundet som fortfarande standard “Edge rullning” på pekplattan. Så låt oss ändra på det.

Klicka på ikonen Mint Menu längst till vänster på panelen och skriv sedan kontakten i sökfältet. Det kommer att visa dig musen och styrplattan menyalternativet väljer det och du kommer att få kontrollfönstret mus och pekplatta. På pekplattan sidan i Scrolling är objektet Jag söker, Panelens layout, som är initialt Edge rullning. Ändra det till två Finger rullning, och världen är en underbar plats (åtminstone för mig).

Med det ur vägen, jag är redo att fortsätta som förut. Nästa är upp panelen som sträcker sig längst ner på skärmen,. Cinnamon 2,8 Standard Panel

Med utgångspunkt från den vänstra änden, det finns en menyknappen, knappen Visa skrivbordet, och en grupp av tre gemensamma ansöknings bärraketer. Sedan finns det en stor tomt utrymme som är ett säkert kort att vara en fönsterlista / aktivitetsfältet, längst till höger i panelen är några övervakar och styr och en klocka. Flera saker finns ropar att anpassas.

Högerklicka på panelen tar upp den som visas här. Som med skrivbordet meny som vi såg tidigare, det finns flera intressanta snygga objekt här, men för tillfället kommer jag att koncentrera mig på objektet panelinställningar. Klickande som tar upp kontrollpanelen, där jag kan ställa intelligent Hide Panel. Puh, det är bättre redan.

Att gå tillbaka till panelmenyn, ADD applets till posten panelen ser mycket intressant. Klicka på den och du får en kontroll som liknar den för desklets, men med en mycket mer innehåll. Om även det är inte tillräckligt applets för dig, klicka på Tillgänglig Applets (online) och du kommer att få en ännu längre lista.

Jag vill lägga till en applet till panelen som en enkel övning, liknande lägga klockan desklet till skrivbordet tidigare. Jag har märkt att det finns en Arbetsytebytare anges i de installerade applets, och det påminde mig om att det inte finns någon på panelen. Som med Desklet, jag väljer applet som jag vill ha och klicka sedan på Lägg till panel, och det är det.

Något annat intressant händer efter applet har lagts till panelen. När jag högerklickar på det och snabbmenyn dyker upp (som här), finns det förväntade artiklar för Om / Konfigurera / ta bort, men det finns också Lägg till / Ta bort arbetsyta poster, och en Hantera arbetsytor objekt som tar upp en helskärm grafisk bild av alla arbetsytor.

Att komma tillbaka till panelmenyn, det finns en annan intressant punkt teman. Om du klickar att du får ett fönster som låter dig ändra grafiken på olika delar av skrivbordet – fönsterkanter, ikoner, kontroller, muspekaren och grundläggande skrivbordspanelen / meny layout.

För var och en av dessa delar, finns det en lista över stilar och färger att välja mellan. Här kan du se alternativ för Windows gränser. Min personliga favorit är Aging gorilla.

En sak som jag konfigurerar alltid i panelen är datum / tid-format. Jag vill inte ge upp utrymme för datum och veckodag, så jag högerklicka på klockan och välj sedan Konfigurera.

I den här dialogrutan möjliggöra jag anpassat datumformat, och sedan ställa in den att endast visa tiden i 24-timmarsformat. Det finns en trevlig bonus här … kan du få en lektion i datum / tidsformat syntax! Om du aldrig har spelat runt med Linux (Unix) datum formateringsfunktioner kan du vara i för en överraskning om man läser igenom listan över formaterings tecken och deras betydelse.

En sista liten sätt att konfigurera panelen är att flytta runt applets på det. För att göra detta måste du ta itu med panelen Redigeringsläge, vilket är ungefär kanel motsvarande KDE: s Widget Lock. Det finns två sätt att aktivera Panel Edit Mode: en vippströmbrytare på panelen kontextmenyn (högerklicka) och en tryckknapp i verktyget Panel inställningar. (Fråga mig inte varför de inte använder samma widget på båda ställena) Till skillnad från KDE, Panel redigeraläge i kanel verkar endast begränsa förflyttning av panelobjekt, du kan alltid lägga till eller ta bort dem.

Jag vill ha en Shutdown / Reboot / Viloläge knappen längst till höger av bottenpanelen (det är en vana som går långt tillbaka). Kanel har just en sådan knapp på användar applet, som visas i panelen som en silhuett, men det ligger till vänster om flera andra applets så jag vill flytta den.

Först måste jag göra det möjligt för panelen Redig.läge (panelen är flerfärgad när redigeringsläget är aktiverat), då kan jag bara klicka och dra användar applet till den högra änden av panelen, och sedan inaktivera redigeringsläget igen. Piece of cake … resultatet av att formatera om klockan och flytta användar applet visas här.

Ok, det räcker om panelen för nu. Det är en hel del konfiguration i bara att en liten del av skrivbordet, särskilt när man jämför den med Gnome 3 Panelen.

Nu vill jag gå vidare till programstartare. Det är möjligt att ha bärraketer direkt på skrivbordet eller på panelen – i själva verket redan såg vi att det finns tre programstartare på standard Mint panelen.

Du kan lägga till nya bärraketer “från scratch” i någon plats. För skrivbordet högerklicka på bakgrunden och välj “Skapa en ny bärraket här …, eller högerklicka på panelen och välj” Lägg applets till panelen … “och sedan i applet listan väljer du Panel bärraketer. Men kräver att veta var kommandot ligger, och välja en ikon för att associera med bärraketen. det finns båda dessa ett mycket enklare sätt …

Klicka på Mint Menu och leta upp programmet du vill lägga till i menyhierarkin. (Observera att detta inte fungerar från objekt i favoritlistan.) Högerklicka på menyalternativet för att få en list som låter dig lägga till att startare till panelen, skrivbordet eller favoriter. Färdiga! Det kan inte bli mycket enklare än så!

Jag har tittat på ett antal olika konfigurationsmöjligheter redan – Bakgrund (Bakgrund), Teman, Desklets, panel, Applets och mer. För att komma till konfigurationskontroll av var och en av dessa, jag brukar högerklickat på den posten. För bekväm tillgång, kanel drar också alla dessa kontroller på ett ställe (ja, på två ställen faktiskt …).

På Mint Menu i original (standard) favoritlista finns en ikon med en bild av en växel på det. Klicka på den, och du kommer att få verktyget Systeminställningar.

Alternativt, även i Mint menyn kan du gå till kategorin Inställningar och alla kontroller konfigurations kommer att listas separat. I grund och botten, om du vill ändra bara en sak, kan det vara snabbare / lättare att gå in i menyn, men om du kommer att hoppa runt mellan flera konfigurationsalternativ, kan verktyget Systeminställningar vara ett bättre val. Med tanke på kompakt presentation, jag bara visar verktyget Systeminställningar här.

Alla de saker som vi redan har hittat och som används listas här, och mycket mer också. Utforska alla dessa skulle ta alldeles för lång tid och utrymme för det här inlägget, så jag kommer bara att träffa ett par höjdpunkter.

Den Windows-konfigurationen är en mycket intressant exempel. Jag har nämnt fönstrets namnlist knappar flera gånger i denna serie. Ubuntu flyttade dem till fel ställe, och Gnome bestämt att du egentligen inte behöver två av dem. Kanel kan du göra ganska mycket vad du vill. Vänster sida, höger sida, hur många knappar, vad de gör … det är upp till dig.

Den enda begränsningen är att varje funktion kan visas på bara en knapp i namnlisten. Jag skulle bara få söt och göra en namnlist med en full uppsättning av knappar på vardera änden, men när jag lagt till en stängningsknappen till vänster i namnlisten, den knappen försvann från den högra änden av namnlisten.

Det finns också en Alt-Tab val kontroll Windows. Där kan du välja vilken typ av fönstret för val display du får, från en enkel lista med endast ikoner, eller en lista med miniatyrbilder och ikoner, eller till och med ett par olika 3D fönster flip skärmar. Det är trevligt.

Det finns en annan mycket intressant objekt i fönstret Systeminställningar – Tillägg. Detta tar upp ett fönster med två flikar, en för installerade tillägg som är initialt tom, och en efter tillgängliga Extensions (online) som innehåller en mycket lång lista. Det är svårt att tro, trots allt vi har sett här, att det finns så många fler anknytningar tillgängliga. Nästan allt du kan tänka att du kanske vill göra, och även en hel del saker som jag aldrig skulle ha tänkt på. I själva verket är det enda jag kan komma på som inte ingår här är Kairo-Dock. Hmmm.

Jag ska svepa upp detta med en kommentar om stöd för flera bildskärmar. Kanel är bättre än Gnome på detta område (det är inte svårt, eftersom Gnome hade i princip ingenting), men inte riktigt lika bra som KDE (du kan inte ha olika bakgrunder på varje bildskärm). Det enda du kan göra är att skapa paneler på sekundära bildskärmar – och det är en stor vinst. När du skapar en ny panel, kanel belyser möjliga platser (i princip toppen och botten av varje bildskärm, finns det inga sido / vertikala panelerna i kanel) och ber dig att klicka på en för att bekräfta där du vill att den nya panelen ligger. Trevligt och enkelt. Varje panel är befolkad och kontrolleras separat, inklusive båda funktionerna innehåll och hantering såsom auto-hide.

Naturligtvis kan du även skapa skrivbords bärraketer på sekundära bildskärmar (eller dra dem över från Mint Menu). Detta innebär att om du har flera bildskärmar kan du göra uppgiftsspecifika konfigurationer. Det kan vara trevligt.

Wow, är det en hel del konfiguration och anpassning – och som med de tidigare datorer, jag verkligen inte har grävt mycket djupt in i den. Jag hoppas att detta inlägg ger tillräckligt med information för att komma igång med, och tillräckligt med motivation för att du verkligen vill gräva i det.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows