NBN docs avslöjar förorter som förlorat

Intern National Broadband Network Company (NBN Co) dokumentation har visat förorterna som snävt missat att vara bland de fem fastlandet frigör platser First för NBN.

Intern dokumentation som visar frisättning finalisterna först. (Skärmdump av Josh Taylor / webbplatsen Australien)

Den interna teknik diskussionsunderlag, släppt under Freedom of Information lagar till Fairfax förra veckan, och med tanke på webbplatsen Australien idag, visar att NBN Co hade minskat ner ett antal finalister för varje fem fastlandet frigör platser innan slutligen beslutar om Brunswick , Willunga, Townsville, Kiama Downs och Armidale.

NBN Co valde fem olika platser att vara olika i fråga om geografi, befolkning och bostäder, i syfte att ge företaget en ungefärlig uppfattning om den typ av förhållanden som det skulle möta som NBN rullar ut över Australien. Av denna anledning NBN Co beslutade slutligen på två lantliga platser, två förortsområden och en kuststad.

Dokumentationen visar att NBN Co avsedda för försöks första utgåvan platser bara i New South Wales, Victoria, Queensland och South Australia. Innerstads förorter Redfern, Waverley i New South Wales, Spring Hill och New Farm i Queensland och Richmond i Victoria alla förlorade till Brunswick, som hittills haft de lägsta opt-in priser på NBN.

Alla fem släpp platser First har nu officiellt lanserat, och kommersiella tjänster för 14.000 kunder påbörjades på nätverket i början av denna månad.

NBN Co väntas släppa sin 12-månaders plan för där nätverket kommer att rulla ut till under nästa år inom de närmaste veckorna.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata