Filippinska bredband skandalen kommer att påverka utländska investeringar

Filippinerna “sabbade nationellt bredbandsprojekt kommer sannolikt att kasta en mörk skugga över investeringsklimatet i landet, säger branschaktörer, som den pågående kontroversen över mutor anklagelserna hotar att störta lokala ICT landskapet i kaos ännu en gång.

Kinas nätutrustning tillverkare ZTE, utfärdade förra veckan en skarpt formulerad uttalande att notera att annulleringen av det nationella bredbandsnätet (NBN) kontakt “kommer inte bara att tona ner förtroende för företag från Kina, men även från andra länder att investera i Filippinerna” .

Den filippinska regeringen i april 2007 tilldelades CTE en US $ 300.000.000 avtal för att bygga ett bredbandsnät att ansluta alla myndigheter och kontor över hela landet. Projektet senare skrotas efter anklagelser framkommit att affären hade gynnat högt uppsatta tjänstemän genom provisioner och mutor.

Denna episod ger verkligen oförutsägbar negativ inverkan på de bilaterala ekonomiska samarbeten mellan Kina och Filippinerna, “säger ZTE.” Hittills nästan varje projekt som genomförs av kinesiska företag har lagts ner orättvis misstanke, inklusive jordbruksprojekt, tele-utbildning projekt, järnvägs projekt, kraftverksprojektet och förhöjda motorvägen projekt i Manila.

Det kinesiska teknikföretag sade kontroversen skulle skada handelsförbindelserna mellan Kina och Filippinerna. Det noterade att bilaterala handeln hade överskridit US $ 30 miljarder med Filippinerna njuter den gynnsamma handelsbalans några US $ 15 miljarder dollar. I själva verket, sade ZTE Kina hade passerat USA att bli den största handelspartner i Filippinerna under 2007.

Ekande samma känsla är Cynthia R. Mamon, vd för den lokala dotterbolag till den amerikanska IT-leverantörer Sun Microsystems, som sägs förvaltar en av de mest antal statliga relaterade IT-kontrakt i Filippinerna.

Självklart kommer detta problem att skicka fel signaler till utländska investerare att det inte är bra att genomföra IT-projekt i Filippinerna eftersom det är för riskabelt “, säger Mamon, i en intervju med webbplatsen Asien.

Att handskas med regeringen, sade hon, kan vara mycket komplicerat eftersom det är också svårt att ta betalt när ett kontrakt godtyckligt avbryts eller ens färdig.

Solen verkställande sade NBN fiasko var inte första multinationella projekt för att drabbas av samma öde. Den filippinska regeringen skrotas också sitt kontrakt med tyska Fraport, som ursprungligen anlitades för att bygga landets nyaste flygplatsterminalen, sade Mamon.

Den filippinska högsta domstolen annullerade kontraktet på grund av att avtalet var betungande och beordrade regeringen att ta över anläggningen. Det tyska byggföretaget för närvarande bestrider domen i internationella domstolar, och har vägrat att acceptera US $ 64 miljoner kompensation tilldelats av Filippinernas höga domstol.

Ingen rättslig prövning för ZTE,? Trots parallelliteten mellan de två projekten, men vissa bedömare och regeringstjänstemän sade NBN affären slogs under olika omständigheter.

Tim Diaz de Rivera och Monchito Ibrahim, båda kommissionärer från kommissionen om informations- och kommunikationsteknik (CICT), berättade webbplats Asien i separata intervjuer att avtalet mellan ZTE och den filippinska regeringen aldrig fullbordade. Som sådan, kan avtalet fortfarande återkallas eller dras in.

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

Det var CICT, sedan leds av förre ordförande Ramon Sales, som godkänt den tekniska livskraft bredbandsprojekt.

News rapporterar förra året betonade olika påståenden kontraktet var bara en “leverantörskontrakt” – som behövs för parterna att ingå ett låneavtal – och kan stängas, och att det inte har en framåt skyldighet myndighet (FOA) från institutionen för budget och förvaltning för att garantera att det fanns tillräckliga medel för att betala för lånet.

Ännu viktigare, sade rapporter kontraktet var ogenomförbar eftersom låneavtalet inte undertecknades av ekonomisekreteraren och hans kinesiska motsvarighet.

Jesus “JJ” Disini, chef för Internet lag och samhälle programmet vid universitetet i Filippinerna College of Law, sade så långt som kontraktet gällde, skulle den filippinska regeringen måste utfärda ett “meddelande att gå vidare” för att ZTE för att påbörja projektet.

Jag tror, ​​under omständigheterna, kommer regeringen bara avstå från att utfärda meddelandet “Disini sade i en e-postintervju.” Jag tror att med tanke på nuvarande klimatet, skulle det vara oklokt för ZTE att föra talan mot Filippinerna. Att vara ett statligt bolag måste ZTE vet att Kina har andra kontrakt med den filippinska regeringen [såsom Nord Rail] och en rättegång kan äventyra relationen.

Teoretiskt Disini sa, kan det vara möjligt för ZTE att stämma den filippinska regeringen, tvingar den att fortsätta med projektet eller vara ansvarig för skador som uppstår vid uppsägning av avtalet.

Advokaten tillade att det kinesiska teknikföretaget kunde hävda det inte hade brutit mot någon av sina skyldigheter som motiverar upphävandet av kontraktet.

Men även så, tror jag storleken på skadestånd ZTE skulle kunna återhämta sig [från en potentiell stämning] skulle vara minimal, eftersom det förmodligen inte har lidit mycket [skador] härrör från uppsägning av avtalet “, säger Disini.

IBM Filippinerna, en annan IT-tjänsteleverantör som har en stor kundbas i den lokala offentliga sektorn, berättade webbplatsen Asien att det kommer att fortsätta att ta itu med regeringen i framtida projekt, men sade att det var inte kommentera frågor som bär politiska toner.

Med debaclet visar inga tecken på att avta, men, säger Suns Mamon entreprenörer – lokal eller utländsk – borde dra lärdom av NBN fiasko. “Det bästa sättet att lära av den här lektionen är att se till att vi följer lagen och inte engagera sig i frestelser”, sade hon.

Melvin G. Calimag är en frilansande IT-skribent baserad i Filippinerna.

Video: 3 tips för att anställa Millennials

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer